Читај ми!

Лончар за РТС: Јокић и Ђоковић су најбољи на свету, уживајмо у томе

Никола Лончар је, као и остатак јавности, очаран успесима српских спортиста у последње време. Никола Јокић постао је глобална звезда, а на том нивоу одавно је Новак Ђоковић.

Некадашњи кошаркашки репрезентативац Никола Лончар, гостујући у емисији Један добар дан, говорио је за РТС о успеху Николе Јокића и његовом освајању шампионског прстена у НБА.

"Стварно нереално, нешто што се десило за њега, за све нас, за целу Србију. На глобалном нивоу исто нико није веровао у тог момка, али нисам ни ја веровао, али опет на крају крајева десило се чудо и оправдало све оно што је он уложио и како се понашао и шта је радио да би достигао овај ниво, који је по мени и даље нереалан. Али биће запамћен кад буде завршио каријеру као један од најбољих играча који су играли ову игру."

Можда нисмо ни свесни колики је глобални његов утицај. Лончар је говорио оутисцима из Шпаније и Америке.

"Лично мислим да је то стварно нешто што се неће никад поновити. Dream Big (сањај велико) је постао реално нешто што причамо свим клиницима и што је и он доживео као клинац. Сви су му причали да може, али можда и он није веровао у то. Шпанаца имам конекцију, али они исто не верују. И за друге наше спортисте, поред сада Јокића, био је пре неколико дана и Ђоковић. Знамо какво је ривалство између Србије и Шпаније. Контакти у Америци исто. Сви су прогутали неке сумње што се тиче Јокића и морали су да признају да је он то што јесте и да је тренутно најбољи кошаркаш на планети и да доминира у једној лиги. То се њима не свиђа, али ја мислим да је то реалност."

Јокић је постао редовна тема у телевизијским емисијама које су посвећене спорту на америчким телевизијама, сада већ коментаришу и његов однос према послу, однос према стилу, однос према томе како се појављује када долази на утакмице.

"Американци кажу када, поготово НБА што се тиче спорта, велики играч биће запамћен кад је променио игру кад је отишао у пензију. Он дефинитивно постаје играч који ће променити игру и опет ће вратити игру испод коша. Са неким талентом који једноставно до сад није виђен. По тим бројкама видимо шта се све дешава на терену, али његов стил, његова озбиљност, његов приступ игри, породица, његово окружење, све то на крају крајева допринело је овом успеху који је још увек мени невероватан, али је реалан и стварно ја лично, колико га пратим, не знам га лично, уживам доста у томе и користим сваку прилику са другарима, са било ким да причам, да искоментаришем о тему. Да се дивимо, наравно."

Никола Јокић је толико доминантан да мења однос према кошарци.

"Ако ће се сад правити играчи према Никола Јокићу, да ли ће формација играча да буде у том правцу? Ја мислим да је то доста немогуће. Сад је подигао и неки челенџ и ниво за тренере, да ли они треба да праве играче као што је Никола Јокић, или је Никола Јокић један који се роди сваки 50 година. Као што је Лука Дончић, као што су феномени били кошаркашки наши играчи, Дивац, Паспаљ, Тони Кукоч, са наших простора бивших, али и на крају крајева видећемо у ком ће правцу да се помера кошарка после овог успеха Никола Јокића."

Лончар сматра да је тешко упоредити модерну кошарку са оном из времена када је и сам играо за национални тим и Партизан.

"Једноставно, све се мења и у животу, свим професијама. Није ништа исто као што је било пре. Људи напредују, људи и деца напредују и имају више могућности да напредују. Цео систем и глобални на нашим просторима је тотално другачији са неким иновацијама и другим стварима које носи све. Епохе, по мени, не би требале да се пореде. Није ко је био најбољи, него ко је био успешнији у својој епохи. Једноставно, то је што је. Треба да уживамо сви у моменту. То је најбоље и у животу и у спорту и у вашој професији свуда. Да уживамо у моменту, да се дивимо, да се хвалимо. Сваки Србин, ја мислим, можда се хвали успесима наших спортиста. На глобалном нивоу, препознатљива два лика. Једноставно, уживати кад путујеш тамо, једноставно кад кажеш да си Србин, да си Србије, сви ће да се сете због чега је Србија позната у целом свету."

Лончар је прокоментарисао и успехе Новака Ђоковић, који је пре неколико дана освојио рекордну 23. гренд слем титулу.

"Ја сам почео да излазим и да улазим у тај Тур 2011. године, зато што сам са Фелисијаном Лопезом, ми смо кумови. Једноставно, он је између тенисера, једноставно, нема никакве дилеме. Сад што се пише, што су неки интереси, неки утицаји са неких других страна који немају везе са тенисом, то је у доста негативним неким случајевима за Новака. Ја мислим да је то глупост. То што се тиче спорта, он је препознат и од колега, и од спортиста, и од свих људи који се баве тим, да је исто нешто нереално немогуће што је постигао. Поготово пошто долази из неке земље где немамо тако добре системе развијања младих спортиста као што имају Американци, Шпанци, све остале земље које имају боље услове за те све ствари. Али једноставно, Новак је најбољи, Јокић је најбољи. Опет кажем, уживајмо у томе."

Има и у другим земљама феноменалних спортиста, али спорт је некако синоним за Србију.

у другим земљама, традиционално спортским, ево ја сам директно везан за Шпанију – имају они феномена својих. Браћа Гасол, касније Рафа Надал... Доста више традиције, доста успеха. Били су прваци Европског првенства у кошарци прошлог лета. Али како да ти кажем, увек кад се поменемо ми, пре је била Југославија, сад је Србија, поменемо се и увек прво искаче спорт. На глобалу нема пуно вести, поготово о неким другим стварима што није спорт из Србије. Нема никаквих коментара, дебата, једноставно у Шпанији ја могу само да прочитам у шпанским новинама шта је урадио Ђоковић, шта је урадио Јокић претходне ноћи, даље у Евролиги и тако даље. Актуелност њихова нема никакве везе са актуелношћу која је код нас. Тако да ја мислим да је тај спорт онако препознат и једноставно ти српски спортисти су стварно успешни, невероватно успешни и то призива пажњу свих људи на глобалу."

Овог лета одржава се Светско првенство у кошарци. Домаћини су три азијске земље, док ће се завршница турнира играти на Филипинима.

"Што се тиче Светског првенства, волио бих да одем пошто је дестинација феноменална, волео бих да подржим исто и нашу репрезентацију. Нисам имао прилике прошле године да идем на Европско првенство, много ми је жао због тога, али је далеко. Видећу, можда у неком професионалном ангажману будем успео да одем на то Светско првенство. Радио сам и за РТС, радио сам са Шареним, радили смо Светско првенство, Европско првенство из Гранаде, ако се не варам из Мадрида у 2014. године. Желео бих да будем део неког тима, али опет на крају крајева, то је феноменална дестинација, то је некакво сећање на 1978. годину када смо били светски прваци у Манили на Филипинима. Желим да се то деси и ове године и да се коначно кошаркашка репрезентација врати тамо где јој је место, пошто смо већ скоро 21 годину без златне медаље."

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи