Читај ми!

Дубравка Нешовић – певачица традиционалних песама

Дубравка Нешовић (1932–2019) била је српска певачица традиционалних, староградских песама и романси. После дипломирања на Факултету музичке уметности у Београду, одлази у Белгију, где је усавршавала црквено певање и добила титулу магистра певања. По повратку из Белгије, певачку каријеру наставља као солиста у Хору Радио Београда. Упоредо је певала староградске песме и романсе и снимала трајне снимке за Фонотеку Радио Београда. Током своје каријере издала је осамнаест сингл плоча и седам албума.

Уметнички таленат наследила је од родитеља који су били глумци. Тако је још као четворогодишња девојчица певала пред публиком у паузама, за време промена између чинова. По завршетку гимназије одлази у Ниш, где уписује музичку школу, а убрзо добија и улогу Коштане у нишком Народном позоришту.

Музичку академију студирала је у Београду. У то време била је солиста хора Бранко Красмановић”, а упоредо и солиста Хора Радио Београда. Због свог раскошног алта и високог просека на Академији, добија државну стипендију и усавршава глас у Белгији, где магистрира. Често је гостовала у емисијама Радио-телевизије Београд, учествовала на многобројним хуманитарним концертима, а у пензију је отишла са статусом истакнуте естрадне уметнице.

Певала је, поред српског, и на руском и мађарском језику. За Архив Радио Београда снимила је велики број староградских песама и романси. Певала је на више од 3 500 хуманитарних концерата. Била је члан Београдске естраде и Удружења џез музичара Београда.

Захваљујући њеном уметничком раду, многе старе и лепе песме трајно су сачуване. Познате су њене изведбе песама: ,,Има дана”, ,,Болујем ја, болујеш ти” и многих других.

Извор: Звучни архив Радио Београда

 

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару