Читај ми!

Даница Обренић – солисткиња Радио Београда

Даница Обренић (1920–2004) била је један од најоригиналнијих и најистакнутијих солиста Радио Београда. Неговала је веома широк репертоар, али су њена специјалност биле врањанске и староградске песме.

Рано је показивала изузетне музичке склоности у родном Младеновцу, затим у Паланци, да би у Београду уписала музичку школу „Станковић”. Од тада почиње њена озбиљна музичка каријера.

Неговала је широк репертоар у ком су се издвајале староградске нумере, као и бисери мелоса јужних крајева Србије и Македоније. Примљена је у Хор Радио Београда 1948. године, а потом је постала стално запослени радијски вокални солиста. Фонотека Радио Београда чува око 130 снимака певања Данице Обренић. Уметница је, такође, објавила и један самостални албум, 1976. године, под етикетом ПГП РТБ. Наступала је на бројним музичким фестивалима на којима је освојила многа признања и награде.

Њен глас је био савршено чисто импостиран, школски, висок али уједначен, без промене у гласу при висинама. Певала је с оркестром којим је дириговао Властимир Павловић Царевац. Неке од најлепших песама које је отпевала су ,,Где си, душо, где си, рано”, ,,Цвеће цафнало” и многе друге. Њене изведбе представљају представљају неке од најсветлијих тренутака у историји сарадње певача уметничке народне музике с класичним оркестром у нашој култури.

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару