Читај ми!

Владан Радовановић – композитор авангардног стила

Владан Радовановић (1932–2023) једна је од најавангарднијих уметничких фигура на српској уметничкој сцени током друге половине 20. века. Својим радовима утемељио је или увео на српску уметничку сцену бројне авангардне уметничке облике, од записа снова и њиховог илустровања, преко прозирних слика, тактилне уметности, воковизуела, пројектизама, музике за траку, електронске музике или компјутерске музике.

Владан Радовановић композицију је дипломирао на Музичкој академији, у класи проф. Миленка Живковића. Учествовао је у оснивању ,,Медиале” 1958. Иницирао је оснивање Електронског студија Радио Београда и њиме руководио од 1972. до 1999. Године 1993. оснива отворену групу ,,Синтум”. Независно од авангардних збивања у свету, ствара у више области – сликање, компоновање, књижевност.

Стваралаштво Владана Радовановића представља сасвим издвојено, крупно поглавље наше историје уметности. И не само наше. Већ безмало седам деценија, доследан у својим вишемедијским истраживањима, он је често искорачивао и по неколико стопа испред времена. Своје најмонументалније и најкомплексније дело, интерактивну инсталацију ,,А галаксија около сија”, као производ десетогодишњег рада, представио је у хали Београдског сајма.

Његова композиција „Сидерал” за мешовити хор, клавир и гудаче награђена је нашим највећим признањем у области музичког стваралаштва ‒ Мокрањчевом наградом.

Извор: Звучни архив Радио Београда

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару