Читај ми!

Радојка и Милутин Тине Живковић – виртуози на хармоници

Радојка и Милутин Тине су заједно почели да свирају 1941. године. Дует је имао импозантно велики репертоар, састављен од изворних и компонованих мелодија. Осим у форми дуета, двоје музичара и супружника наступало је и у склопу свог нешто ширег састава, познатог као ,,Ансамбл Живковић”.

Радојка Живковић (1923–2002) била је виртуоз на хармоници и композиторка, солисткиња Радио Београда, члан дуа „Живковић”, који је трајао готово пола века. Милутин Тине Живковић (1918–1985) је, поред тога што је био члан дуа, био такође и врсни хармоникаш и музичар.

Радојка је већ као дете, 1932. и 1935, била победница на такмичењима хармоникаша, а касније се прославила као композиторка бројних кола и песама за наше уметнике, од Мериме Његомир и Лепе Лукић, до Лоле Новаковић.

На првом југословенском такмичењу хармоникаша у Крагујевцу 1935. године, Радојка је наступила као дванаестогодишњакиња и освојила прву награду стручног жирија. Имала је бројне наступе широм Србије, а 1941. године почиње да свира заједно са будућим супругом Тинетом. Одржала је преко десет хиљада концерата у земљи и иностранству. Снимила је велики број народних песама и кола. Њене композиције снимили су еминентни певачи попут: Недељка и Душице Билкић, Гордане Стојићевић, Лепе Лукић, Лоле Новаковић, Наде Мамуле, Вукашина Јевтића, Вере Ивковић, Меримe Његомир, Сафета Исовића итд.

Милутин Тине Живковић био је ђак Радојкиног оца, али у то време га је врло често и сама Радојка подучавала. Убрзо су постали партнери и у приватном животу. Радојка и Тине, поред свог заједничког наступа, често су пратили певаче на естради. Формирали су мањи састав ,,Ансамбл Живковић” , који је поред две хармонике имао контрабас, гитару и виолончело. Радојка је била и композитор. Њене композиције ,,Радојкино коло”, ,,Тракторско коло”, ,,Тинетово коло”, ,,Хармоникашко коло” и многа друга остала су до данас запамћена. Тине је био друга хармоника у дуету и ,,Ансамблу Живковић” , а бавио се и организацијом концерата и турнеја.

Извор: Звучни архив Радио Београда

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару