Читај ми!

Арсеније Арса Јовановић – редитељ

Арсеније Арса Јовановић (1932) је српски редитељ, сценариста и преводилац. Диломирао је режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду 1956. године. У BBC-јевим студијима 1956. године борави неколико месецу и изучавајући радијска и телевизијска достигнућа. Режирао је умногим београдским југословенским позоришним кућама, у Енглеској и у Бугарској: ,,Мртва краљица” (Монтерлан), ,,Томас Мор” (Болт), ,,Зли дуси” (Достојевски) и др.

За Телевизију Београд адаптирао је више драма. Режирао је ,,Све што пада” Семјуела Бекета 1961. на радију. Реализовао је двадесетак апстрактних дела и једно документарно. Радозналог, истраживачког духа зашао је у просторе звука доживљавајући га као крајњи израз свеукупног човековог живљења. Казана реч (глумачка интерпретација) за њега је само један од немузичких звучних облика који је довољно еластичан у свом значењу да може да заузме место и по ритму и мелодијском облику у његовој звучној партитури. Служећи се микрофоном и магнетофоном, доводи слушаоца у ситуацију да његова дела доживљава као узастопни низ апстрактних знакова, попут нота у музици.

Оснивањем Трећег програма Радио Београда Јовановић с много полета започиње своју стваралачку авантуру експериментишући с естетским могућностима у односима човековог гласа, звучних ефеката, музике. Његово дело чини почетак и темељ развоја апстрактног облика радиофоније у Србији.

 

 

недеља, 01. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару