Читај ми!

Миодраг Здравковић – сведок великих историјских догађаја

Прочитао је прве вести о атентату на Џона Кенедија. Током трагичних догађаја у Чехословачкој, августа 1968. године, провео је пуна три сата у студију саопштавајући непрекидно пристигле вести, а то је чинио и током Конференције Покрета несврстаних у Каиру. Несумњиво најнеугоднију дужност у оквиру свог радног места и у својој свеукупној блиставој спикерској каријери имао је у недељу, 4. маја 1980. године, када је, после кратког и неуобичајног прекида телевизијског програма, саопштио нацији вест о смрти Јосипа Броза Тита.

Миодраг Здравковић (1927–2017) био је спикер Радио Београда и уредник Дневника Телевизије Београд. Прве спикерске кораке направио је у ,,Филмским новостима”, а 1954. године почео је да ради у Радио Београду. На Телевизију је прешао 1960. године и одмах се истакао својом појавом и умећем говора.

Достојанствено, одмерено, својом озбиљношћу потврђивао је вест коју чита, па је тако и постао спикер који саопштава важне вести. Упоран је био да до максимума избруси ,,занат” у Академији наука на Институту за српскохрватски језик код професорке Радмиле Видак, тада асистента, за коју је и сам говорио да је од њега створила спикера. У пракси му је много помагао и спикерски доајен Бранислав Сурутка.

 

недеља, 01. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару