Читај ми!

Титов говор у ослобођеном Београду

Јосип Броз Тито, доживотни југословенски председник, одабрао је симболички важан датум – 27. март, када се народ успротивио потписивању Тројног пакта с Хитлером, како би у ослобођеном Београду 1945. године истакао значај Мартовског пуча и отпора.

Тај датум види као преокрет који је покренуо цели народ, а не појединци. У тонском запису чује се његов говор с балкона Народног позоришта у Београду испред окупљених грађана.

Београдска офанзива представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Tрајала од 12. до 20. октобра 1944. године и представљала је део опсежног оперативног плана Црвене армије и Прве армијске групе НОВ и ПОЈ. Здружене јединице НОВ и ПОЈ и Црвене армије ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије.

Београдском операцијом окончана је 1287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије. Београд је по ослобођењу постао војни, политички и административни центар и седиште владе нове Демократске Федеративне Југославије.

 Извор: Звучни архив

недеља, 01. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару