Читај ми!

Ненаду Грујичићу "Кочићева награда"

Објавио је тридесетак књига поезије, огледа, есеја, критика, полемика, прозе, роман, драме, антологије српске поезије и српског крајишког народног блага „Ојкача"

Добитник овогодишње "Кочићеве награда" за укупно књижевно дело је песник и писац Ненад Грујичић. Награду је једногласно доделио стручни жири 55. Кочићевог збора, у саставу Ранко Рисојевић (председник), Берислав Благојевић и Златко Јурић.

У образложењу жирија се наводи да је песничко дело Ненада Грујичића разноврсно и на високом естетском нивоу. Од своје прве књиге песама „Матерњи језик" (1978), Грујичић је објавио тридесетак књига поезије, огледа, есеја, критика, полемика, прозе, један роман, две драме, веома запажену антологију српске поезије, те изузетно значајну антологију српског крајишког народног блага „Ојкача".

"Грујичићев осећај за језик повезује два простора, крајишки, Петра Кочића, и војвођански, Бранка Радичевића, коме је посветио више својих радова. У тешким временима српског егзодуса, написао је неколико песама потресне, кочићевске снаге", истакао је жири и нагласио да "Грујичић вешто користи све песничке форме, од слободног стиха до строгог сонета, које је у више наврата сплео у венце каквих је мало у српској поезији".

Награда лауреату биће уручена 29. августа на Свечаној академији у Бањалуци, у оквиру културне манифестације „Кочићев збор".

РТС Издаваштво објавило је књигу Ненада Грујичића Пјевај, ори, прозоре отвори - Крајишке ојкаче, за коју је добио награду „Сава Мркаљ" за 2017. годину.

петак, 23. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво