Гудрун Куглер (ÖVP) постом на ћирилици честитала српкој деци у Аустрији полазак у школу

Председница посланичке групе пријатељства Аустрија - Србија у Савезном парламенту Републике Аустрије, Гудрун Куглер (ÖVP), честитала је деци српског порекла полазак у школу.

„Као председница посланичке групе пријатељства Аустрија-Србија, желим и свој деци српског порекла добар полазак у школу! Посебно прваци, који ће научити да пишу на два писма. Кад смо код српског писма – и овде постоји нешто што повезује Аустрију и Србију: филолог и најзначајнији језички реформатор српског писаног језика Вук Караџић живео је, радио и умро у Бечу! Спомен-плоча и споменик постоје у бечком 3. округу у знак сећања на њега.

„Срећан полазак у школу! Образовање и језик су неопходни за успешну интеграцију, али је такође важно не заборавити своје корене."

„Желим да подсетим да је Вук Караџић, једна од најзначајних личности за српски језик и културу, највећи део свог живота провео у Бечу. Он је део шароликог Беча, исто као и сви ви који ћете ових дана научити прва слова азбуке", написала је Куглер на свом Фејсбук профилу.

Гудрун Куглер, током свог посланичког мандата, подржава српску заједницу у Бечу и чест је гост на манифестацијама и догађајима. Почетком године, присуствовала је пријему поводом Српске нове године који је организовала Заједница српских клубова у Бечу. Затим је са председником своје странке, аустријским канцелорм Карл Нехамером, била гост на Светосавском балу у Хофбургу и имала прилику да се сусретне са познатим српским глумцима који су били пристуни на овом престижном догађају.

Након тога је, поводом 8. марта, у Савезном парламенту угостила пословне успешне Српкиње у Аустрији. Куглер је присуствовала и смотрама српског фолклора дијаспоре и организвала посете српских представника Савезном парламенту Републике Аустрије како би се упознали са радом ове институције у земљи у којој живе.

Сви који желе, на предстојећим парламентарним изборима који се у Аустрији одржавају 29.септембра, могу дати свој глас предности Гудрун Куглер у Бечу, а у општинама Floridsdorf (Floridsdorf, 21.округ) и Donauštat (Donaustadt, 22. округ), тако што ће на свом гласачком листићу заокружити њено име.

Иначе, у Аустрији живи око 300.000 људи српског порекла од којих само око 200.000 у главном граду Бечу. Право гласа на предстојећим парламентарним изборима у алпској републици имају сви грађани са аустријским држављанством, а гласање је могуће и путем поште.

понедељак, 02. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару