Читај ми!

Медаље - није пет него девет

На друштвеним мрежама публициста и врсни познавалац дијаспоре Марко Лопушина прогнозирао је да ћемо освојити осам медаља. Драго нам је да је погрешио, у питању је девет - пет медаља донели су спортисти Србије, а још четири олимпијци српског порекла из Румуније, Пољске, САД и Аустралије.

Историја спорта уписала је Србе у своје анале као освајаче најсјајнијих одличја 33. Летње олимпијаде у Паризу. Кући нам три злата, сребро и бронзу доносе стрелци, ватерполисти, тенисер Новак Ђоковић, теквондисткиња Александра Перишић и кошаркаши.

На Летњим олимпијским играма у Француској 2024. године, поред 113 спортиста из Србије, учествовало је и десетак спортиста и тренера српског порекла у саставу страних репрезентација. Помињана су презимена Јанковић, Михаиловић, Вукосављевић, Поповић, Удовичић, Џаковић, Грбић.

У прогнози коју сам написао на Фејсбуку пре почетка Олимпијаде рекао сам да освајамо осам одличја у Паризу. Био сам близу, јер су пет медаља донели српотисти Србије, а још четири олимпијци српског порекла из Румуније, Пољске, Аустралије и САД.

Прву медаљу и то златну на Олимпијади освојио је румунски Србин, светски првак у пливању Давид Поповић. Рођен је пре 19 година у Букурешту у српској породици, у којој памти прадеду који је био Србин и Солунац. Специјалиста је за пливање на 200 метара слободним стилом. Лане је Поповић освојио прво место на Светском првенству у пливању, а на Олимпијади је освојио злато за Румунију.

Дејан Удовичић је бивши српски ватерполиста, који од 2013. године води државни тим САД. Био је ватерполо селектор Србије, али је тренерску каријеру са успехом наставио у Америци. У Паризу је Удовичић око врата носио бронзану медаљу, коју су освојили амерички ватерполисти. Стајао је са Американцима десно на победником постољу, поред златних ватерполиста Србије.

Сребром се окитио Никола Грбић, одбојкаш, али и тренер државног тима Пољске, који је на Олимпијади освојио друго место.

Српкиња из Аустралије, ватерполисткиња Данијела Џаковић окитила се у Француској на Олимпијади средбрном медаљом. Тим Аустралијанки је освојио треће место на Олимпијским играма, а Данијела своју прву олимпијску медаљу.

Она је ћерка Данијела и Десе Џаковић. Рођена је у САД и одрасла поред Српске православне цркве Светог Саве у Мерилвилу, држава Индијана. Данијела је играла фудбал на Државном универзитету Утах, а њен брат Петар је добио стипендију и регрутован у ватерполо тим на Академији ваздухопловних снага САД. Дипломирала је на Универзитету Станфорд са дипломом из биомеханичког инжењеринга.

Ватерполо је почела да игра у клубу "Кардинал" када су се Џаковићи преслили у Аустрлију. Квалификовала се за Летње олимпијске игре 2024. у Паризу као чланица аустралијског националног тима, и као15. играчица у историји школе. Пре Данијеле аустралијски ватерполо, који иначе последњих деценија развијају Срби, водио је тренер Предраг Михаиловић, а његова ћерка Лена је била репрзентативка Аустралије на Олимпијади у Токију.

Освајањем сребрне медаље Данијела Џаковић је, како каже, остварила свој дечји сан.

уторак, 13. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару