Читај ми!

Ускоро на нашу трпезу стижу "хибридне кобасице"

Научници широм света покушавају да нађу решење за производњу што јефтиније хране, која је нутритивно вредна и безбедна. Институт за сточарство у Београду развио је иновативну линију хибридних месних производа који комбинују месо и биљне компоненте. Циљ је смањење негативног утицаја производње меса на животну средину и смањење трошкова производње. Слични месни производи на страним тржиштима нису нови. Они већ од 2016. године постоје у Великој Британији, Немачкој, Белгији и Холандији, а у понуди су бургери, ћуфте и млевено месо који комбинују говедину, овчетину или пилетину са биљним састојцима грашака, соје или печурка. Гост Магазина на Првом је помоћник директора за науку Института Никола Станишић.

У данашњој емисији бавимо се још једном врло важном темом, а то је трансплантација. Годинама уназад број људи којима је потребан нови орган креће се око 1800- 2000 хиљаде. На срећу, ове године урађено је више трансплантација него претходне године, што донекле охрабрује, али је то и даље недовољно. Од почетка 2025. године у Србији су урађене укупно 102 трансплантације - од тога 63 кадаверичне трансплантације органа и 39 трансплантација рожњача. Како покренути доноре, каква је ситуација са децом која чекају нови орган, колико се чека на трансплантацију, питања су за Ивану Јовић, из Удружења Донаторство је херојство.

Удружење студената информатике ФОНИС, са Факултета организационих наука, и ове године организује пројекат Студенти студентима, који ће се одржати 22. и 23. новембра. То је едукативни пројекат из области информационих технологија, менаџмента и дизајна. Намењен је студентима свих факултета у Србији који желе да унапреде своје вештине, прошире постојећа знања и стечено теоријско знање примене у пракси. Пријаве су отворене до 16. новембра.

Уредник и водитељ: Николина Миљковић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом