Читај ми!

Мисија Међународног монетарног фонда у Србији

Мисија Међународног монетарног фонда од данас до 15. октобра борави у Београду, поводом последње ревизије актуелног стенд-бај аранжмана који наша земља има са том међународном финансијском институцијом. Представници мисије састали су се са председником Александром Вучићем. Било је речи о економским реформама, стратешким плановима за даљи развој наше земље и о јачању сарадње између Србије и ММФ-а. Председик Вучић је захвалио на подршци напорима које наше земља чини како би се створило добро инвестиционо окружење, као и на препорукама за даље јачање фискалне стабилности. Председник Вучић је навео како се очекује да до краја године остајемо при процени раста од 3,8 одсто, као и да планирамо још снажнији раст у наредним годинама. Истакао је и да Србија остаје посвећена отвореној и конструктивној размени са ММФ-ом, који представља једну од најугледнијих глобалних финансијских институција. Мисија Међународног разговарала је и са представницима Народне банке Србије, које је предводила гувернерка Јоргованка Табаковић, а присуствовали су и министри финансија и привреде Синиша Мали и Адријана Месаровић.

Израел је наставио нападе на Либан. На удару је и центар либанске престонице - Бејрут. Хезболах одговара гранатирањем израелске територије. Више од 1,2 милиона Либанаца је расељено. Израелска војска наводи да је данас из Либана на север Израела лансирано више од 50 ракета и два дрона. На удару израелских снага је складиште оружја у близини лучког града Латакија у Сирији. Са хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација, поводом ескалације сукоба на Блиском истоку, порука генералног секретара Антонија Гутереса је да је крајње време за тренутни прекид ватре. Европска комисија је најавила додатних 30 милиона евра хуманитарне помоћи Либану.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је - након протеста просветних радника и једнодневне обуставе рада - позвала представнике репрезентативних синдиката да наставе дијалог о повећању плата у наредној календарској години. Каже да ресорно министарство разуме чињеницу да су просветни радници деградирани деценијама, али је поновила да нема више новца од понуђене повишице од 12 одсто у јануару 2025. године. Она је за РТС поменула да се разматра додатна финансијска подршка запосленима у просвети - и наставном и ненаставном особљу, и истакла да не мисли да ће штрајк било шта решити.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи