Читај ми!

Неутрална Аустрија изабрала екстремну Слободарску партију

Слободарска партија тријумфовала је на недељним парламентарним изборима у Аустрији. Крајње десна политичка опција освојила је готово за трећину више гласова него на претходним изборима и имаће прилику да предводи нову аустријску владу. Друга по броју гласова је Народна партија, а трећа је Социјалдемократска странка. Однос снага је међутим такав да формирање владе неће бити једноставно. Слободарска партија са скоро 30 одсто гласова позвала је све чланице будућег парламента на сарадњу. Неизвесно је, међутим, с обзиром на нјен екстремно десни имиџ, да ли ће позив имати одзив. О могућем исходу изборног процеса, на почетку Магазина разговарамо са Душаном Достанићем са Института за политичке студије.

Чак две трећине младих у Србији доживљава стресна стања, а половина има симптоме анксиозности. Многи западају и у депресију. Ово је показало истраживање које је спровео Институт за јавно здравље Батут. Шта тишти младе у Србији и како им помоћи, то су питања за професорку Академије за хумани развој Татјану Миливојевић.

На Институту за кардио-васкуларне болести „Дедиње“ у Београду, ове јесени ће бити одржана три велика међународна научна скупа – почетком октобра два симпозијума под називом „Неурокард 2024“, а у новембру Други интернационални симпозијум о постковиду и синдрому тешког хроничног умора. Тај синдром је озбиљна претња здрављу и неретко доводи до инвалидитета ако се не лечи на време. Реч је о важној области медицине која је донедавно неправедно занемаривана упркос порасту броја оболелих. Такву слику последњих деценија успева да промени један од организатора и координатора предстојећих скупова проф. др Бранислав Миловановић, интерниста-кардиолог и неурокардиолог, шеф Неурокардиолошке лабораторије на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, редовни професор Медицинског факултета у Београду и предавач на руском Медицинском факултету у Саранску, члан Европске академије наука и уметности и Борда руског и пољског Удружења за неинванзивну кардиологију. Др Миловановић је пре више од две деценије увео нову медицинску дисциплину неурокардиологију, по повратку са едукације у лондонској Лабораторији „Сент Мери“ код професора Кристофера Матеаса. О предстојећим симпозијумима и о синдрому постковид и поствирусног хроничног умора са професором доктором Браниславом Миловановићем је разговарала колегиница Марина Стојадиновић.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи