Таласање - Шетња

Широм света 26. септембра обележава се Светски дан чистих планина, са идејом да се појача еколошка свест и укаже на њихову важност за одржавање живота на нашој планети, јер нам обезбеђују кисеоник, воду за пиће, пружају дом бројним биљним и животињским врстама, и деле са нама своју лепоту. О тој лепоти говори нам данас алпиниста Драган Јаћимовић, оснивач и председник планинарског клуба Extreme Summit Team.

Драгана Рајбловић, прва жена са Балкана и за сада једина из Србије која се попела на највиши врх света Монт Еверест на Хималајима, најавиће нам промоцију своје књиге „Мој Еверест - сан и јава", која ће се одржати вечерас, у Градској библиотеци у Сомбору.

"Пази, отровно!", нова изложба Природњачког музеја, представља феномен отрова из природе као јединствене појаве у живом свету. На изложби су представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња и описани отрови из природе, њихова улога, намена и значај. О Изложби говори Александра Савић, виши кустос Природњачког музеја у Београду.

Сваке године 26. септембра, у свим крајевима Европе прославља се Европски дан језика. Ова иницијатива Савета Европе посвећена је наглашавању значаја свих европских језика. Око 800 милиона Европљана у 47 земаља чланица Савета Европе охрабрује се да учи више језика, у свим узрастима. Европски дан језика у Србији организује EUNIC Србија (мрежа европских културних центара): десет земаља, девет језика и петнаест организација су овог пута у центру збивања! Догађај најављује Наташа Павловић, директорка Аустријског института Београд.

Део програма обележавања Европског дана језика је и Велики бесплатни концерт у којем учествује и Бенд Тровачи из Дизелдорфа - који негује енергичну мешавину ска, реге и панк музике на српском и немачком језику. Наш гост је Данко Рабреновић, члан бенда.

Из некадашње маркетиншке кампање Туристичке организације "Soul food Serbia" настао је пројекат "12 величанствених", којим се промовишу природне и гастрономске вредности Србије. Одабрано је 12 аутентичних производа и домаћинстава из свих делова Србије, који производе мед, зачинско и лековито биље, кисело млеко, кромпир, вино, купус, ракију....Данас вас упознајемо са домаћинством из села Гледића, засеока Ракија, задња пошта Чукојевац.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом