Читај ми!

Пуне тегле на Фестивалу зимнице у Коцељеви – домаћице ће спремати ајвар и кувани парадајз до првих мразева

Полице у многим оставама, и ове зиме напуниће тегле из Коцељеве. Традиционални фестивал окупио је више од 200 излагача. Цене су нешто веће него лане, а купци из свих крајева Србије.

Све што у башти произведе Десанка Ђурђевић из Шабачке Каменице, спакује у тегле. Уз помоћ пријатеља и комшија, ове сезоне, само паприке је прерадила више од две тоне.

„Укупно се спреми 1.500 до 2.000 тегли. Највише се прода ајвара. Затим иде слатко од шљиве, онда пеглана паприка сомборка. Цене су мало више у односу на прошлу годину, прошле године ајвар био 1.200, ове године 1.300. Купаца има доста", рекла је Десанка.

„Уочи фестивала ми смо продали негде око 380 тегли. А иначе, испоруку широм Србије смо ишли. Пре неки дан смо ишли у Сомбор, Нови Сад, Београд. Јуче смо оприлике, око 800 тегли овде продали", каже Славица Митровић из Коцељеве.

Уз старе традиционалне рецепте, у теглама и необичне комбинације поврћа. Пуне тезге и гајбице поред њих.

„Тражи се кувани парадајз, са све љуском и семеном. Из разлога што око семена има један омотач у њему има доста калијума. Он се тражи, то до сад није било, баш је у потражњи, литар је 400 динара", рекла је Милена Павловић из Коцељеве.

„Ти сокови, ти парадајзи, то је све пастеризовано. На пример, матични сок, који је директно из биљке, из плода. Никакав додатак воде, ништа", додаје Бранка Пурић из Држетића.

У односу на прошлу годину, зимница је око 10 одсто скупља.

За домаћице – економски значај, а за општину јачање села и повећање пољопривредне производње. На фестивалу су и излагачи из других делова земље.

„На оваквим местима се ми у суштити представимо људима. Сад, колико се прода, колико се не прода, на оваквим местима то није битно. Овде је битно да изађемо, да нас људи виде", изјавила је Анастазија Живковић из Нових Бановаца.

„Нешто на чему покушавамо да истрајемо, и да обдржимо, и овај сајам, и да је ширимо колико је то могуће, али не на уштрб квалитета. Квалитет је нешто на чему инсистирамо и на чему тежимо", рекао је председник Општине Коцељева Душан Илинчић.

За фестивал, неколико десетина хиљада тегли је напуњено. Са послом није готово, поручују домаћице, које ће до првих мразева спремати зимницу.

понедељак, 29. септембар 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом