Читај ми!

Индија циља тамну страну Месеца, лансирана мисија „Чандрајан 3“

Густ дим покуљао је из потисника ракете која је однела индијску мисију „Чандрајан 3“ на Месец. Уколико успешно слети, Индија ће постати четврта држава на свету која је успела да се спусти на Земљин сателит.

Мисија „Чандрајан 3“ успешно је полетела из свемирског центра „Шрихарикота“ нешто после 11 часова, а планирано је да до Месеца стигне 23. или 24. августа.

Са собом носи сонду која ће се одвојити раније и кружити око Месеца, као и ровер чији је коначни циљ успешно спуштање на мало истражени јужни пол.

Индија би „меким“ спуштањем ровера постала тек четврта држава на свету која је успела у томе, после САД, бившег СССР-а и Кине.

Мисија Чандрајан“, што на санскриту значи „месечево возило“, има за циљ да се Индија сврста међу водеће земље у даљем истраживању свемира.

Прва мисија лансирана је 2008. године и спровела је „најдетаљнију анализу и потрагу за водом на Месечевој површини и утврдила да Месец има атмосферу током дана“, навео је Милсвами Анадурај, директор „Чандрајан 1“.

Чандрајан 2“ која је, осим орбитера, носила и ровер, лансирана је у јулу 2019, али је била само делимично успешна. Орбитер се одвојио, и дан-данас кружи око Месеца, али ровер није успео да слети и уништен је током спуштања.

Најновија мисија кошта 75 милиона долара – „Чандрајан 3“ има 3.900 килограма и има исте циљеве као претходна мисија.

Јужни пол Месеца је веома мало истражен, а његова површина, која је увек у сенци, много је већа од северног пола. Због тога, научници претпостављају да су веће шансе да ће у његовом подручју наћи воду.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије