Читај ми!

Нови професор рачунарства на Харварду биће четбот

Универзитет подстиче студенте да користе вештачку интелигенцију као свакодневну помоћ у учењу. Харвард прихвата генеративну вештачку интелигенцију у учионици, усвајајући је као званични алат за учење за свој главни предмет, Увод у програмирање.

Нови професор рачунарства на Харварду биће четбот Нови професор рачунарства на Харварду биће четбот

Почевши од ове јесени, студенти уписани на студије рачунарства на предмету Увод у рачунарство биће подстакнути да користе вештачку интелигенцију, како би им помогла да отклоне грешке у кодирању, да им даје повратне информације о начину рада и да им одговара на појединачна питања о грешкама и непознатим линијама кôда.

„Надамо се да ћемо помоћу вештачке интелигенције успети да однос наставника (према) ученику буде 1:1 за сваког студента на предмету Увод у програмирање, тако што ћемо им обезбедити софтверске алате који, 24/7, могу да подрже њихово учење темпом и начином који им индивидуално одговара“, каже професор Дејвид Џ. Малан.

Ово је нагли заокрет у односу на прошлу школску годину када Харвард није имао регулисану употребу вештачке интелигенције на крају јесењег семестра.

Међутим, студенти неће користити ЧетГПТ или ГитХаб Копилот, који су популарни међу програмерима. Професор Малан каже да су ти алати „тренутно превише корисни“. Уместо тога, Харвард је развио сопствени велики језички модел, Це-Ес50 бот (CS50 bot) који ће бити „сличан по духу“, али ће се фокусирати на „вођење ученика ка одговору, а не да им даје готове“.

Це-Ес50 ће такође бити доступан студентима који нису са Харварда. „Чак и ако нисте студент на Харварду, добродошли сте да преузмете овај курс бесплатно и прођете кроз 11 недеља курса“, стоји на сајту Харварда. Наставници у другим институцијама такође могу лиценцирати материјал за сопствене курсеве.

„Јасно ћемо ставити до знања студентима да увек треба критички да прихватају информације као улазне податке, било од људи или софтвера“, каже проф. Малан. „Али алати ће постајати све бољи само кроз повратне информације од студената и наставника. Тако да ће и они бити у великој мери део овог процеса.“

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво