Читај ми!

Море више није довољно да нас расхлади, на одмор бежимо на север или у планине

Ка северу и на висине од преко хиљаду метара. То ће бити туристички правци ако се настави загревање планете. У Европи очекују да ће се ударна сезона са јула и августа, преместити на септембар и октобар. Туризам који памтимо од пре две, три деценије, више никада неће бити исти, предвиђају метеоролози.

За осам месеци српска национална авио-компанија имала је више од 31.000 летова. Током лета највише у Грчку, Турску и Италију, у Египат мање него ранијих година. Путовало се наравно и аутомобилима на ближа мора, а и по нашој земљи.

Сезона се наставља и у септембру када су и температуре пријатније. У бањама које одавно нису само за старе и болесне, кажу да су пуни.

„Сад очекујемо ону другу старосну структуру. То су наши старији који не зависе од распуста, а опет не воле врућине и сигурно ће бити до почетка новембра бањска сезона препуна“, каже Владан Вешковић из Удружења бања Србије.

„Крећемо са масовним окупљањем као што су радничке спортске игре, пословни туризам, екскурзије, рекреативне наставе“, наводи директор ТО Врњачка бања, Иван Трифуновић.

Сеоска домаћинства су привлачна целе године, нарочито у рану јесен, када све дође на род.

„Цене не мењамо како за празнике, тако и сада у септембру. Имамо велики број најављених туриста, али још увек имамо места“, каже Бошко Милосављевић из домаћинства „Чуваркућа“ на Руднику.

Планински центри ће у будућности, по својој прилици, претрпети највеће промене.

„У зимском периоду има све мање снега, тако да туристичка понуда на планинама мора да се прилагођава новонасталим уловима и све се више туриста одлучује управо за овај вид одмора, односно боравка у природи, за боравак на локалитетима који имају далеко пријатнију климу, нижу температуру и верујем да ће у наредном периоду управо планински центри бити ти који ће још више пажње посветити да у летњој сезони имају још више садржаја које нуде туристима“, објашњава директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић.

Туристи су летос, на Медитерану више од пола дана проводили у расхлађеним хотелским собама, па одлазак на море кад горе и ваздух и земља губи смисао.

„Ми смо у току јула и августа имали групе које смо водили на Балтик, управо из тог разлога, када су температуре овде биле преко 40, тамо су биле 25, тако да смо врло лепо спровели те групе и били су изненађени и исказали велико интересовање управо за такве туре које воде на север Европе“, истиче Мирко Баук из „Одеон ворлд травела“.

Хладно, али стандард. Тако смо некада у шали говорили о државама на северу нашег континента. По свој прилици, осим високог стандарда, имаће они ускоро и реку туриста са ужареног југа.

недеља, 01. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару