Читај ми!

Времеплов – специјално издање Музеја науке и технике намењено деци

Издавачка делатност Музеја науке и технике представља завршни корак у процесу заштите и популаризације културне баштине, а дечији часопис „Времеплов“ настао је као специјализовано издање са циљем да научно-техничку баштину приближи најмлађима.

Времеплов – специјално издање Музеја науке и технике намењено деци Времеплов – специјално издање Музеја науке и технике намењено деци

Едукативни програма Музеја науке и технике чине различити садржаји – стручна вођења, креативне и научне играонице, програми у склопу рођенданских прослава. Будући да је у овој установи временом примећено да деца показују велико интересовање за науку и технику, активним учешћем у свим програмским активностима, покренут је и научно-технички часопис само за њих.

„Часопис је разноврстан. Осим што ће деца читајући га моћи да завире у прошлост, имаће прилику и да ‘скокну’ у будућност и сазнају шта нас то, евентуално, очекује у наредним годинама, односно шта нам то, евентуално, у будућности доноси нова технологија, те се сходно томе часопис и зове ‘Времеплов’“, наводи Мирјана Бабић, уредница дечијег часописа Времеплов.

Часопис има седамнаест рубрика у којима ће се деца упознавати са нашим највећим научницима и значајем њихових дела, бити у прилици да испрате развој појединих техничких уређаја од самих почетака до данас, сазнају детаље о некада заступљеним занимањима која готово ишчезавају, као и бројне детаље разних мистерија за које још увек не постоји јасан одговор додаје уредница.

„Аутори текстова у часопису су колеге кустоси из Музеја, а како бисмо научно-техничку баштину још више приближили најмлађима богато је илустрован. Иако је часопис изузетно садржајан, ја бих посебно истакла рубрику ‘Приче из других музеја’, у оквиру које ће деца моћи да се упознају и са осталим музејима у Србији, будући да ће се у сваком броју својим фондом и причом представити неки други музеј“, наглашава Мирјана Бабић.

Децу у сваком броју очекује много забаве и смеха кроз догодовштине главног јунака Марка Несташка, а изводећи експерименте које су им поједини аутори текстова припремили, моћи ће да схвате и многе појаве у природи. Будући да све текстове у часопису прате и задаци деца ће решавајући их моћи да провере своја знања и развију креативност.

Реализацију часописа подржало је Министарство културе Републике Србије. Излази двојезично, на српском и енглеском језику два пута годишње. Трећи број је у припреми, а прва два броја могу се купити у Музеју науке и технике.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара