Деци је можда најтеже, али уз добру причу - може бити лакше

У овом тешком тренутку за човечанство, када је на целој планети уведено ванредно стање изазвано епидемијом коронавируса, можда је баш оним најмлађима најтеже. Они не разумеју шта се дешава и збуњени су што не иду у вртиће, школе, што се не виђају са друговима... Због тога је и покренута акција „Уз причу је лакше“, која за циљ има да помогне нашој деци да лакше преброде овај тренутак и пружа им се прилика да побегну од стварности у свет поезије и прозе, маште и шале, да забораве на тешке тренутке и забаве се.

„Уз причу је лакше" је добротворна акција у којој бројни глумци и глумице, али и друге познате личности рецитују песмице и разбрајалице, певају или причају бајке и то се свакодневно поставља на њиховим Инстаграм и Фејсбук налозима. Глумци Милица Михајловић, Ђорђе Стојковић и Јована Стевић су међу онима који су се одазвали позиву да учествују у овој акцији која на својеврстан начин олакшава боравак деце у затвореном простору. У разговору за РТС, причали су о значају „Уз причу је лакше", као и чиме су се водили у одабиру прича и песмица које су представили најмлађима. 

Милица Михајловић је до сада приповедала народну причу Лажљиви пастир, и рецитовала је две Змајеве песмице Куцину кућу и Песму о Максиму.

„Ово је једна дивна, изузетно племенита и лепа акција. Видим да све јако лепо иде, има много прегледа и оно што је најбитније, постигнут је циљ - деци је занимљиво и уживају у томе. Радујем се што можемо некако да им прекратимо време јер је њима ово баш напорно.
Што се тиче песмица, руководила сам се оним за шта су имали права да користе - за Јову Јовановића Змаја су имали права, а то су две песмице које је мој син највише волео када је био мали. А касније, када су се појавила ауторска права за ове приче, онда сам се сетила те приче о пастиру и вуку. Та прича ми је некако остала најдуже кроз живот и дан данас је користим као метафору за многе ситуације, па мислим да ће и деци бити драгоцена", испричала је Милица.

Ршумов Господин Видоје Станић и Како би то стајало, чика Јове Змаја су били избор Ђорђа Стојковића. 

„Данас је доста сужен избор за све, па тако ни деца не могу у позориште, на концерте, немају ваннаставне активности, па на овај начин покушавамо да им мало приближимо дечију поезију и да им у ово време изолације покажемо праве животне вредности. Драго ми је што се доста мојих колега одазвало овој акцији и што тако дајемо деци добар пример. За ове две песме сам се одлучио тако што сам их стицајем околности научио на факултету, анисам хтео да читам са папира или из песмарице. Желео сам да им то најбоље што могу интерпретирам, уз неки одређени костим који сам изабрао и да им на леп и креативан начин дочарам ту песму, а тако да их и што више заинтересујем за дечију поезију", рекао је Ђорђе.

Захваљујући овој акцији, многима је прорадила машта, па је и Јована Стевић написала песму о палачинкама. 

„Сетила сам се Срне, ћерке мог пријатеља која је редовно од тате тражила само једно - да јој направи 10 палачинки! Тако сам написала песму о Срниној и мојој омиљеној посластици, Палачинке. Уз причу је лакше не само деци, већ и нама, одраслима - понекад великој деци. Лековита дејства мелодије и поезије, бајки и прича за најмлађе, драгоцена су за све нас, а топлина и љубав коју свако од учесника емитује из екрана једноставно оплемењују. У томе и јесте значај овог искреног и доброг дела", каже Јована.

Ове приче промовишу едукацију, доброту, саосећање, заједништво, радост, смех и забаву. Идеја ове акције није промоција нити самопромоција учесника и иницијатора, који су се сложили да „Уз причу је лакше" припада деци и акценат треба да буде на томе.

Порука свих је иста - и ово ће проћи. У овоме смо сви заједно, а заједно смо лепши, заједно смо јачи. Останите код куће и уз причу је сигурно лакше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару