Уживајте у Ускршњем фестивалу Берлинске филхармоније из своје дневне собе

„Добро дошли на Ускршњи фестивал“ пише на сајту Берлинске филхармоније, а часовник откуцава сате, минуте и секунде до 4. априла када ће, у 19 часова, почети емитовање концерта.

С обзиром на то да је Берлинска филхармонија затворена, ни Ускршњи фестивал, који се традиционално одржава у Баден-Бадену, неће бити одржан. Међутим, Берлинска филхармонија ће у својој Дигиталној концертној дворани емитовати наступе до 13. априла, уз бесплатан онлајн приступ публике.

Централно дело, које ће бити емитовано прве вечери је Пета симфонија Чајковског, под диригентском палицом Кирила Петренка. Идеја организатора је да остатак програма прве вечери, као и наредних дана остане изненађење.

Ускршњи фестивал има традицију дугу 53 године. Идеја за његово оснивање потекла је од маестра Херберта фон Карајана, у то време диригента Берлинске филхармоније, чији је оркестар изводио дела на фестивалу.

Иако је најважнији елемент фестивала била оперска продукција, репертоари нису били могући без извођења симфонија Бетовена, Брамса и Брукнера. Карајан је до смрти водио и дириговао на фестивалу, за то време претежно изводећи дела немачких композитора, са тек понеким италијанским оперским остварењем.

Почетком деведесетих фестивал преузимају други диригенти, док су многи позивани да гостују попут Зубин Мехте, Курта Сандерлинга, Мариса Јансонса и других. Репертоар фестивала je тада почео да обухвата и дела француских и руских композитора.

У наредним данима остаје нам да видимо која су дела одабрана за приказивање на овогодишњем импровизованом Ускршњем фестивалу.

уторак, 03. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару