Обиђите музеје и историјске споменике широм света из своје фотеље

Владе широм света примењују мере заштите у циљу спречавања ширења коронавируса, а људима затвореним у својим домовима остаје много слободног времена. Ни бројним институцијама културе није остало много простора за деловање. Зато музеји, галерије, историјска места... нуде виртуелне туре свима који желе да их посете из удобности сопственог дома.

Нудимо вам листу институција културе на које виртуелни путници могу да отпутују - са сопственог кауча.

Лувр

Прошле године, најчувенији музеј света био је предмет критика због презагушености и необичног односа према посетиоцима. Са преко десет милиона посетилаца годишње, Лувр се у нормалним околностима буквално гуши. Сада је Лувр затворен, а посетиоци могу да обиђу египатску колекцију, остатке шанца који је окруживао Лувр и Галерију Аполона без тискања и непријатности коју изазива огромна количина људи.

Сикстинска капела

Сви смо свесни тешке ситуације у којој се налази Италија када је коронавирус у питању. Читава земља је у карантину. Међутим, посетиоци интрнета могу да погледају ремек-дела Сикстинске капеле у Ватикану, укључујући и чувену Микенђелову таваницу и његов Страшни суд.

Музеј Гугенхајм

Гугенхајм нуди виртуелни приступ читавој колекцији савремене уметности у сарадњи са Гуглом. Користећи њихову апликацију, посетиоци могу да прошетају кроз читаву зграду и уживају у њеној чувеној архитектури, јединственом дизајну и свакој од галерија овог њујоршког музеја.

Музеј Ван Гога

Највећа колекција Ван Гогових предмета на свету - 600 уметничких радова и 700 писама - налази се у музеју у Амстердаму, а сада је посетиоци могу видети и кроз виртуелну туру. Можете прошетати музејом и стећи одличан увид у живот овог чувеног холандског уметника кроз слике као што су Сунцокрети или Жута кућа.

Велики Кинески зид

Најчувенија кинеска атракција нуди виртуелну туру најпосећенијих делова зида, од којих је највећи део могуће прећи и пешице. Будући да је огроман број земаља света под карантином, укључујући и Кину, виртуелна тура нуди посету без гужви које обично прате ово светско чудо старо две хиљаде година.

Музеј Смитсонијан

Национални природњачки музеј у Вашингтону такође нуди виртуелну туру која посетиоце води из просторије у просторију и од једне до друге изложбе. Тренутне изложбе на располагању су у Павиљону лептира и Коховом холу са фосилима. Посетиоци чак могу да посете и изложбе које су затворене, од америчких диносауруса, преко оне посвећене свемиру, до изложбе која истражује ДНК и генетику

МоМа

Музеј модерне уметности у Њујорку један је од 500 музеја и галерија које уз помоћ „Гугла“ нуде интерактивно искуство галеријског простора. Овај стогодишњи Музеј дом је некима од најчувенијих дела савремене уметности, од Лотоса Клода Монеа, Звезданог неба Винсента ван Гога и Госпођица из Авињона Пабла Пикаса.

Британски музеј

Најстарији национални јавни музеј још један је од музеја који уз помоћ „Гугла“ показује своју виртуалну, интерактивну галерију. Посетиоци могу да лутају великим просторијама, истражују изложбе и свима познате предмете, као што је Камен из Розете, скулптуре са Партенона и египатске мумије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару