Књига “Венац од трња за Данила Киша“ представљена у Паризу

У Српском културном центру у Паризу представљена је књига ”Венац од трња за Данила Киша” аутора Миливоја Павловића поводом 85-годишњице од рођења чувеног писца.

Државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић је, како се наводи, пред многобројном публиком и свим виђенијим Србима у Паризу, оценио да књига "Венац од трња за Данила Киша", представља задивљујући осврт на славног Киша као независног и самоувереног интелектуалца, који је по много чему ишао испред свог времена.

"Свестрано обдарен, интуитиван, образован, емотиван, сензибилан, ташт, поносан, горд и, што посебно подвлачим, изузетно харизматичан, Киш је био неодољив као човек, коме се веровало чак и онда када не би изговорио или написао ниједну једину реч", истакао је Гајовић и додао да је Киш те особине стекао рано да би их у контактима са другима развијао у недоглед.

Према његовим речима, Кишу је, као грађанину света, све било доступно и допуштено, "али је он вешто бирао ствари које је затим магично претварао у ретке драгоцености".

"То би, можда, у најкраћем био сликовит опис његовог књижевног рада, који и данас крију многе драгуљарске тајне, а које професор Павловић у овом свом делу вешто износи на светлост дана", оценио је Гајовић.

Нагласивши да је Данило Киш, без обзира где је живео, писао искључиво на српском језику, Гајовић је приметио да је на тај начин "презентовао наслеђе и амбијент нашег поднебља".

"Из тог разлога професор Павловић истиче да управо Кишу дугујемо захвалност за најизразитије продоре наше књижевне уметности у свет модерних идеја", подвукао је Гајовић.

Оценио је да је аутор књиге "Венац од трња за Данила Киша", као нико раније, дубоко зашао и завирио у стваралаштво писца, али и у његову позамашну заоставштину, разоткривајући мистерије које су мање познате или потпуно непознате широј јавности.

"На тај начин нам је професор Павловић још више приближио једног од најзначајнијих писаца Балкана и Европе, који је, пре свега, био и остао српски књижевник. Ту чињеницу никада не треба заборавити, јер ћемо тако, листајући ово капитално дело, најбоље увидети колико је Киш важан за нашу културу", рекао је Гајовић.

Додаје да се српска култура и њена баштина, а поготово књижевност, већ дуго темељи на култу оних који, нажалост, више нису међу нама и који су сада "вероватно у неком боље одабраном друштву".

"О том и таквом миту, на којем почива једна од најзначајнијих културних карика идентификације сваке нације, о српским писцима се свуда у свету приповеда са особитом пажњом. То се управо дешава и са прерано преминулим Данилом Кишом, чијој се књижевној и не само књижевној заоставштини, једноствано, не може одолети", нагласио је Гајовић и оценио "да нас она магнетно привлачи и наводи да јој се непрестано дивимо и увек поново враћамо".

Гајовић и Павловић су на свечаности Станки Туловић уручили повељу Матице исељеника за хуманитарни рад.

Александар Гајовић је изразио велико задовољство што присуствује том великом догађају у престоници Француске са којом Република Србија има деценијске пријатељске односе на свим нивоима.

Трибини у Српском културном центру у Паризу присуствовали су и аутор књиге "Венац од трња за Данила Киша" Миливоје Павловић, директор издавачке делатности "Службеног гласника Петар Арбутина и писац Бранко Маширевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару