У Вишеграду уручене књижевне награде Драгославу Михаиловићу и Јахини Гузељ

Традиционално, на Савиндан, у Вишеграду је додељена "Велика награда Иво Андрић", коју је Андрићев институт, на чијем челу је редитељ Емир Кустурица, установио 2015. године. Лауреати за прошлу годину су академик Драгослав Михаиловић за животно дело и руска књижевница Гузељ Јахина за роман "Деца Волге".

Већ својим првим делима, Драгослав Михаиловић нашао се у самом врху српске прозе.

"У приповедању се усмерио на живу реч која ствара илузију непосредног усменог казивања, на глас свога јунака, по правилу несрећника, губитника и аутсајдера", образложио је, између осталог, жири.

Ово је друга награда са Андрићевим именом за великог писца, прву је добио за "Петријин венац" 1975. године.

"Мислим да свакоме писцу награде значе јер обележавају неко расположење према једној твојој књизи или према више њих, а то је увек задовољство за човека који је посветио многе дане тим рукописима", каже академик Маихаиловић.

Руска књижевница татарског порекла Гузељ Јахина романом "Деца Волге" враћа се у период бурне совјетске историје, од 1918. до краја тридесетих година, описујући живот немачке аутономне зајендице на реци Волги. Захвалност за угледно признање посветила је Иви Андрићу.

"Позната изрека каже 'Народ који не познаје своју прошлост, не заслужује да има будућност'. Може ли се онда рећи да се Иво Андрић, бавећи се брижљиво и пасионирано прошлошћу своје земље, на тај начин бринуо о њеној будућности? Чини ми се да може", рекла је књижевница Јахина Гузељ.  

Улога "Велике награде Иво Андрић" важна је за стално подсећање на значај дела нашег нобеловца чије књиге код нас и у свету сваке године имају по 60 нових издања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару