Добитник Нинове награде Саша Илић за РТС: "Пас и контрабас" – метафора у ритму џеза

Овогодишњи добитник Нинове награде за најбољи роман године Саша Илић у ексклузивном интервјуу за РТС каже да је читав роман "Пас и контрабас" варијација на песму "Ена" од Хаустора. Истиче да су антифашизам и југословенство поруке које шаље едиција у којој се налази награђени роман.

Саша Илић ексклузивно за РТС открива шта добијање Нинове награде мења у његовом животу, као и шта симболизује назив "Пас и контрабас".

Шта Нинова награда мења у животу, пре свега ове књиге? 

Мислим да неће ништа променити, настављам свој уобичајен живот, радим у библиотеци и то је то.

Прича је симболички смештена међу две револуције и има више нивоа? 

Роман има заправо неколико главних ликова и сваки од тих ликова вуче једну наративну линију, било да су у питању револуција, авангарда, 1968, Франко Базаља и антипсихијатриски покрет, једна линија романа, а главна линија романа, коју заправо носи сам приповедач - то су деведесете, наслеђе деведесетих, џез, траума и пут ка излечењу.

Свако поглавље почиње стихом неке песме, шта највише симболизује дух књиге?

Можда бих могао да кажем да је читав роман варијација на песму "Ена" од Хаустора.

Да ли читава едиција Ноћ републике, као и ваша књига, носи јасну поруку? 

Антифашизам и југословенство – то је темељ ове едиције и ми шаљемо ту поруку. Мени је драго да је то препознато и да су се те две књиге нашле у финалу, и веома нам је важно због ауторки и аутора који ће ту поруку примити и придружити се у будућности овој едицији. 

"Пас и контрабас" је сложена метафора, скована је у џез духу, дакле да имате тај ритам романа већ у самом наслову, а заправо говори о једној старој ситуацији, а то је орфички прелазак преко границе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару