Урбани дух ужичког фестивала "Без превода"

Представом "Моја ти" Атељеа 2012, у Ужицу се вечерас затвара 22. југословенски позоришни фестивал "Без превода". Смотра најбољих остварења прошлогодишње регионалне позоришне продукције окупила је осам остварења из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

"За ово мало душе" био је мото овогодишњег фестивала, решеног да у живот унесе мало топлине, и у театру, током осам новембарских вечери, згусне енергију која ће племенитост учинити могућом у овом несавршеном свету.

"Позориште се одувек тиме и бавило: неком врстом катарзе, прочишћења, говора о томе како бисмо могли поново напред", објашњава селектор Југословенског позоришног фестивала Бојан Муњин.

Фестивал је Ужичанима омогућио сусрет са театролошки релевантним остварењима савремене поетике, на представама је било и по 700 гледалаца, па се велика сала показала премалом.

Одушевљени гледаоци истичу да је фестивал све бољи и бољи. 

"Мени је почео фестивал са 'Ивановим', мислим да је то фестивалска представа, Хрвати су стандардно добри, можда је 'Хинкеман' био бољи, па је сада мало другачији утисак, Црногорци солидни. Па знате како се каже, ако је бар једна добра, онда је фестивал успешан", истиче једна Ужичанка. 

Директор фестивала и коселектор Зоран Стаматовић каже да се у Ужицу створила врста духовне атмосфере.

"Чини ми се да се створио тај урбани дух који се темељи на великој традицији, али види далеко и у будућност. И некако, фестивал је претеча или следбеник, свеједно, тога духа и на том духу почива", објашњава Стаматовић. 

О томе ко ће ове године понети фестивалске награде "Ардалион" вечерас ће одлучити жири, којем председава Дејан Мијач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи