Читај ми!

Броколи и сардине: Како сачувати оштар вид за старе дане

Иако се наш вид може природно погоршати са старењем, постоје и многи различити фактори који се односе на начин живота, а који могу утицати на здравље очију.

Броколи и сардине: Како сачувати оштар вид за старе дане Броколи и сардине: Како сачувати оштар вид за старе дане

Од врсте хране коју бирамо за оброке, до контроле времена које проводимо пред екранима, постоји много ствари које можемо учинити да побољшамо свој вид.

Риба је богата омега-3 масним киселинама, које организму пружају низ користи, међу којима је и утицај на квалитетнији вид. Неке од риба које су најбогатије омега-3 масним киселинама укључују туну, лосос, скушу, сардине.

Паприке спадају у поврће које садржи највише витамина Ц по калорији. Витамин Ц је одличан за крвне судове у очима и може смањити ризик од катаракте.

Иако можете користити суплементе витамина Ц, једнако га је лако добити и из разних намирница попут поменутих паприка, цитруса, јагода или карфиола.

Омега-3 масним киселинама такође је богато и семе лана, чиа семе и семе конопље. Оно садржи и витамин Е који је додатно користан за здравље ока.

Тамно, лиснато поврће попут спанаћа и кеља је одлична храна која даје енергију нашем телу и побољшаава опште здравље.

Лиснато поврће посебно је богато антиоксидансима који се називају каротеноиди, за које се сматра да смањују ризик од развоја или успоравања АМД-а (дегенерације макуле повезане са старењем), најчешћег узрока тешког губитка вида код особа старијих од 55 година.Такође садрже лутеин и зеаксантин, који су одличан извор витамина Ц.

Стара, добра шаргарепа

И наранџасто воће и поврће попут шаргарепе, слатког кромпира и манга богато је бета-каротеном. То је заправо врста витамина А која може помоћи вашим очима да се прилагоде да боље виде у мраку – тако да има истине у ономе што су нам свима говорили као деци, да је шаргарепа добра за оштар вид.

Све што садржи висок ниво цинка је одлично за здравље ока јер преноси витамин А из јетре у мрежњачу. Када се тамо нађе, користи се за производњу меланина који може помоћи у заштити очију, али и коже.

Иако остриге имају више цинка од било које друге хране, можете јести и говедину, свињетину и пилетину како бисте повећали унос минерала корисних за очи.

Као и посно месо, јаја такође садрже много цинка који помаже вашем телу да искористи лутеин и зеаксантин који се налазе у жуманцу. Ова органска једињења помажу вашим очима да блокирају штетну плаву светлост која би потенцијално могла да оштети мрежњачу.

Док су јаја углавном омиљена, нарочито за доручак, у разним видовима, броколи можда није свима укусно поврће. Ипак, не може се расправљати о његовим нутритивним предностима. Броколи садржи комбинацију витамина А, витамина Ц и витамина Е који помажу у заштити очију од слободних радикала.

А, ако сте на веганској или вегетаријанској исхрани, најбоља храна за здравље очију укључује пасуљ и махунарке.Таква храна са ниским садржајем масти и високим садржајем влакана богата је цинком и разним другим витаминима који могу помоћи да вам вид дуже остане оштар.

На крају, важно је нагласити колико је редовно пијење обилне воде важно за здравље ока. Она је подједнако важна за оптимално здравље очију као и све поменуте намирнице.

Вода спречава дехидрацију и сувоћу очи, чинећи да имате пријатан осећај током целог дана.

уторак, 22. јул 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом