Читај ми!

Зашто су „симетрични“ спортови важни за децу која пате од проблема са кичмом

У акцију бесплатних превентивних прегледа, коју организује Министарство здравља, од ове године су укључена и деца. Прегледи су били реализовани и на Одељењу физијатрије Дечје клинике у Тиршовој у Београду.

Прегледи су показали да велики број деце има проблема са лошим држањем, деформитетима кичме, ногу и стопала.Код млађе деце су чешћи проблеми са стопалима, а код ђака, неправилно држање.

Др Драгана Ћировић са Одељења физијатрије у Универзитетској дечкој клиници Тиршовој, каже да се деформитети код деце најчешће примете на систематским прегледима и на редовним педријатијским прегледима.

„Оно што ми јако волимо то су превентивни прегледи, јер се тада најчешће открију деформитети, а могу се открити и тенденције лошег држања, и неке назнаке да ће се развити деформитет. То је група деце код које се најлакше спроводе вежбе и превенција, у смислу да се заустави развој деформитета“, каже др Ћировић.

Додаје да су за проблеме са кичмом највећи кривци лоше држање, тешке торбе, слаба физичка активност... Наводи и да, када је реч о стопалима, деформитети потичу још од положаја у стомаку мајке, па процес лечења почиње по рођењу детета.

„Ако се деформитет препозна касније, раде се такође вежбе, и индивидуално се приступа сваком пацијенту, или су вежбе, или ортопедске ципеле, или и једно и друго“, објаснила је.

Др Ћировић наглашава да су родитељи у процесу рада вежби које се раде код куће важан фактор, и препоручује бављење спортом који је „симетричан“ као што су пливање, одбојка и гимнастика нарочито када су проблеми са кичмом у питању.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи