У Фиренци се вино пијe кроз прозоре на улици
Прозори, прозорчићи, мале нише, или “buchette” (букете), различити су називи којима су становници Фиренце кроз векове називали мале отворе у зидовима историјских зграда, из којих се још од 17. века продавало вино на улици.
Неке од племићких породица Фиренце су као одговор на промене на европским тржиштима и економске трансформације тог доба, одлучиле да се посвете производњи вина. Како су мануфактуре и занати, који су у средњем веку и ренесанси донели богатство граду, почели да пропадају, племићи су све више улагали у пољопривреду и виноградарство, обезбеђујући себи стабилнији приход.
Изглед и историја фирентинских букета
Ови мали отвори служили су да се вино продаје на улици, дискретно и без посредника, попут крчмара. Осим трговачке, имали су и хуманитарну функцију, кроз њих су богати често остављали храну или вино за сиромашне.
Архитектонски (букете) су се обично отварале из приземља и биле повезане с подрумом зграде. Отвор је био довољно велик да прође флаша вина, са малим луком изнад, каменим оквиром и дрвеним вратанцима. Због свог једноставног и елегантног изгледа, често су их звали и “вино-табернакули”,(Капелице или светилишта за вино)
Четири века традиције
Према истраживањима Културног удружења „Buchette del Vino di Firenze“, већ 1634. године академик Франческо Рондинели описао је њихову употребу током куге у Фиренци као меру у борби против заразе.
Исту традицију оживела је 2020. године позната посластичарница "Виволи", која је током карантина почела да послужује кафу, пиће и сладолед кроз своју историјску (букету) у улици Исола Деле Стинке. Одзив јавности био је толико позитиван да су убрзо и други локали следили њен пример: Babae u Via Santo Spirito, Osteria delle Brache u Pjaca Peruci i Il Latini u Via dei Palketi.
Колико оваквих прозора за вино данас има у Фиренци
Према подацима удружења, данас се у Фиренци налази 155 букета унутар зидина и 26 ван зидина, уз још 114 широм Тоскане. Десет их је, нажалост, нестало, зазидано или уништено током векова.
Од пандемије до тренда на Инстаграму
После успеха током пандемије, букете су постале прави тржишни феномен. Почетком 2024. године, чак девет ресторана и барова у Фиренци поново је отворило своје аутентичне прозорчиће кроз које данас послужују вино, кафу, аперитиве и сладоледе.
Рад удружења "Buchette del Vino di Firenze“
Удружење се бави документовањем и обележавањем свих преосталих букета. Прва бронзана плочица откривена је 13. децембра 2017. на палати Антинори, у присуству маркиза Пјера Антинорија, симболичан чин који је покренуо пројекат очувања овог културног наслеђа.
Букете постају светски феномен
Мали фирентинске прозорчићи постоје и у другим земљама света. Стигли су чак и до Њујорка. 2025. године отворен је киоск “Buchette del Vino” у срцу Менхетна, близу Тајмс сквера, по узору на фирентинске оригинале. Иза идеје стоје кувар Џек Лог и предузетник Крис Милер, који су желели да пренесу дух Фиренце у Сједињене Државе.
Кроз малу камену нишу послужују се вино, пиво, сендвичи и сладолед – традиција која је очарала туристе и постала вирална на друштвеним мрежама.
Коментари