Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нема удара на Бејрут без дозволе Нетанјахуа; УН: Напади на мировњаке могли би бити ратни злочин

Букте сукоби на Блиском истоку. Скоро тридесет цивила погинуло је израелским ударима на Џабалију у Гази и север Либана. У нападу Хезболаховог дрона на базу ИДФ-а погинула четири војника, а дестине су рањене. Италија, Британија, Француска и Немачка у заједничком саопштењу истакле су да морају престати израелски напади на мировну мисију Уједињених нација у Либану.

Нема удара на Бејрут без дозволе Нетанјахуа; УН: Напади на мировњаке могли би бити ратни злочин Нема удара на Бејрут без дозволе Нетанјахуа; УН: Напади на мировњаке могли би бити ратни злочин

У потрази за командантима Хезболаха, Изреал је проширио војну операцију са југа на север Либана, углавном насељен хришћанима. Израелске ваздухопловне снаге саопштиле су да је убијен Мухамед Камел Наим, један од шефова Хезболахове елитне јединице "Радван".

Са друге стране, либански Црвени крст саопштио је да је том приликом погинуло најмање 18 људи.

Либанске власти наводе да је од почетка изрелских напада број погинулих порастао на 2.309, док су 10.782 особе повређене.

Припадници контингента Војске Србије који су ангажовани у зонама мировних операција под мандатом Уједињених нација (УНИФИЛ) у Либану и на Блиском истоку су добро и до сада нису били директно угрожени, саопштило је Министарство одбране.

У централном Израелу огласиле су се сирене за ваздушну опасност, након што су из Либана испаљени балистички пројектили. Сва три су пресретнута.

Упркос томе што су израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и други званичници у више наврата демантовали извештаје да је влада наредила војсци да избегава нападе на Бејрут, јавни медијски сервис Кан тврди да је такво наређење издато у петак, без знања чланова ратног кабинета.

Није било ваздушних удара на либанску престоницу у последња четири дана, а Кан наводи да је Нетанјаху захтевао да му се претходно изнесе план сваког потенцијалног удара на Бејрут како би га лично одобрио.

Док Израел тражи да се "плави шлемови" повуку из Либана, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорава да напади на мировњаке могу представљати ратни злочин.

Италија, Британија, Француска и Немачка у заједничком саопштењу истакле су да морају престати израелски напади на снаге УНФИЛ-а.

Нема мира ни у Појасу Газе. Нападнуте су болница Ал Акса и школа Уједињених нација.

У удару на Центар за дистрибуцију хране у Гази убијено је дест особа, а рањене су десетине Палестинаца док су чекали у реду за храну. Међу жртвама има жена и деце.

Очевици су навели да су израелске снаге испаљивале артиљеријске гранате на цивиле који су чекали брашно у центру избегличког кампа Џабалија.

уторак, 15. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи