Читај ми!

Да ли је Нобелова награда за мир преживелима из Хирошиме и Нагасакија политичка порука Русији и Израелу

Јапанска група преживелих од атомске бомбе, из Хирошиме и Нагасакија, "Нихон Хиданкио" овогодишњи је добитник Нобелове награде за мир. Одбор је тај масовни покрет наградио због, како су навели, залагања да нуклеарно оружје никада више не сме да се употреби. Александар Митић из Института за међународну политику и привреду упозорава да увек треба бити обазрив на могуће нуклеарне ударе, али сматра да нисмо дошли до опасности да ће се то догодити сутра или прекосутра.

Док се све чешће у међународној јавности звецка нуклеарним наоружјем, Нобелова награда за мир отишла је у руке оних који деценијама прикупљају сведочења, исказе и сумирају последице његове употребе, јапанској организацији "Нихон Хиданкио".

Александар Митић указује да је једини атомски напад на неко цивилно подручје у историји сукоба био напад на Нагасаки и Хирошиму.

"Без обзира, наравно, на сам контекст рата и злочине које Јапан починио, многи међу страдалима, највећи број су били ипак недужни људи. С друге стране, ова организација се већ годинама бори за исте интересе. Сећам се, да пре пар година када су неки други људи који се баве мировни студијама, када су предлагали ову организацију, она није дошла на ред. Онда се поставља питање зашто баш сада?", наводи Митић.

Да ли је Нобелова награда политичка 

Додаје и да ће неко рећи да је то одлука која се доноси у контексту актуелних сукоба и у Украјини и на Блиском Истоку.

"Знамо како се доносе одлуке о избору добитника Нобелове награде. То нису стручњаци за мировне студије и који су неутрални. То су људи који су политичари, који су чланови Норвешког парламента и који сами кажу да бирају, међу кандидатима добитника на основу њихове процене и агенде шта ће бити важно у наредној години. Ако се њима учинило да је у овом тренутку ово актуелна тема, дакле нуклеарна претња, јасно је да је и у том контексту", сматра Митић.

Порука Русији и Израелу

Напомиње да су ипак, Норвежани који одлучују из парламента земље која је чланица НАТО. 

Обично се, каже, поготово захваљајући популарној култури, сматра да увек постоји неки лудак који се тако пробудио, па је одједно одлучио да притисне дугме да разори свет. Међутим, ипак се ради о одлукама које су донете на један доста комплексан начин.

"Израел, када процењује да ли ће да се усуди на нападне иранске нуклеарне потенцијале, он прво мора да процени, да ли уопште то може да учини, с обзиром на то да знамо да је највећи део тих потенцијала дубоко у земљи и да је тешко уништити их без подршке, без технологије коју имају само Сједињене Америчке Државе. Тако да би то захтевало зелено светло САД с импликацијама које су огромне и за САД", појашњава Митић.

Упозорава да увек треба бити обазрив, али оцењује и да нисмо дошли до тренутка када то постоје заиста нека еминентна опасност односно да ће се то догодити сутра, прекосутра.

"Оно што је опасно у случају Украјина, уколико се Зеленски добије зелено светло од Американаца да шаље, да гађа далекометним ракетама дубину територија Русије, уколико наставља да развија западом, пре свега са државама НАТО и САД, балистички програм, то у великој мери појачава ту могућност да ће доћи до неког нуклеарног удара", упозорава на опасност.

Истиче да Руској Федерацији то у овом тренутку није потребно, пошто добија рат на терену у Донбасу. Међутим, јасно је да је у овом тренутку и Зеленском потребна та ескалација.

"Али исто као што и Нетанјаху када прети нуклеарним и прети ескалацијом, он то ради зато што зна да има америчку залеђину, тако исто и Зеленски чини, јер зна да има САД која стоје иза њега", закључује Митић.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи