Читај ми!

Ненамеран чин или провокација – први пут у историји кинески војни авион нарушио јапански ваздушни простор

Кинески војни авион први пут у историји нарушио јапански ваздушни простор, оставивши војне аналитичаре, политичаре и медије у Земљи излазаћег сунца да нагађају о могућим мотивима и смислу тог чина.

У понедељак ујутру по локалном времену, кинески шпијунски авион нарушио је јапански ваздушни простор у близини ненасељене групе острва Данђо, која административно припада префектури Нагасаки.

Кинески пропелерац типа Y-9 провео је два минута у јапанском ваздушном простору и узбуркао духове у Земљи излазећег сунца јер је то први такав догађај у историји две земље.

Отуд политичка елита и медији у Токију већ неколико дана покушавају да одгонетну да ли тај инцидент има неки дубљи смисао, односно да ли га треба схватити у склопу заоштравања тајванске кризе и јачања војне сарадње Јапана, САД и НАТО-а, или је реч просто о техничкој грешци у управљању летелицом или самовољи пилота.

Могући разлози

Јапански војни аналитичари се слажу у оцени да се кинески ваздухоплов запутио у простор јужно од тринаестомилионског јапанског острва Кјушу не би ли испитао радни режим радарских станица на острвцима Фукуђима и Шимо кошикишима и реакцију јапанског ваздухопловства на његово присуство и тако сакупио информације корисне у случају евентуалног оружаног сукоба.

Но, неки од њих тврде да је вероватно реч о грешци посаде, која је, могуће, док је кружила у међународном ваздушном простору прикупљајући информације о радарима на поменута два острва, изненада приметила активност, односно радио-таласе у близини групе острва Данђо и кренула да извиди зашто постоји комуникација у том региону када би та острва требало да буду ненасељена.

Том приликом, кажу они, посада је вероватно привучена радио-комуникацијом јапанских рибара ненамерно, несвесно зашла у јапански ваздушни простор.

Други јапански коментатори, међутим, тврде да је кинеска летелица дуго кружила и да је била и упозорена да се налази врло близу јапнском ваздушном простору, те да се стога не може сматрати да је реч о грешци.

По њима, намера да се повреди јапански ваздушни простор је постојала, само је питање да ли је за тај поступак наређење дошло од највиших државних структура или са виших армијских инстанци, или је пак пилот поступио самовољно.

Један број јапанских аналитичара сматра да је реч о провокацији која можда има везе с тим што у септембру у Јапану треба да се одржи унутарпартијски избори за новог лидера владајуће партије и премијера, односно да представља једну врсту теста којим се жели испитати реакција кандидата за новог јапанског премијера.

Поједини коментатори, међутим, истичу реакције на кинеским друштвеним мрежама, где се говори о освети за кршење кинеских територијалних вода које је почетком јула у близини обале провинције Џеђијанг починио јапански разарач "Сузуки" током надзора кинеске поморске вежбе.

Чује се и мишљење да је иза инцидента интерес кинеске армије за праћење интензивирања војне сарадње Јапана са земљама чланицама НАТО-а и других савезника САД.

У јапанским лукама управо су пре некоико дана пристали бродови италијанске и немачке ратне морнарице, али и других држава, попут Новог Зеланда, а прошле године Земљу излазећег сунца ради заједничке обуке посећивали су и француски, италијански, немачки и аустралијски ратни авиони.

Други пак сматрају да није постојала директна наредба политичке елите у Пекингу, већ да је кинеска армија самостално деловала у складу с општом директивом председника Си Ђинпинга да се поступа чврсто и не уступа страним земљама у ваздушно-поморском гамбиту око Тајвана и у другим просторима где постоје територијални спорови или сучељавање са САД и њеним савезницима.

Географски гледано, најреалнијим се чини тумачење да је прилазак кинеског шпијунског авиона многољудном јапанском острву Кјушу мотивисан жељом да се прикупе информације о путевима којим би Јапан могао да шаље војну и материјалну помоћ Тајвану у случају рата око те кинеске острвске провинције са сепаратистичким амбицијама.

Гласноговорник јапанске владе Јошимаса Хајаши изјавио је да је деловање кинеског шпијунског авиона не само "озбиљно кршење суверенитета већ и чин који угрожава безбедност, због чега је неприхватљив", док је јапанско Министарство спољних послова уложило званични протест.

С друге стране, кинеске власти су саопштиле да њихова земља "нема намеру да крши ваздушни простор других држава".

Немали број јапанских аналитичара је узнемирен, не само зато што је реч о првом кршењу ваздушног простора њихове земље већ и зато што се он десио чак око 800 километара северно од острва Сенкаку, око којих се Токио и Пекинг споре.

Кинески пропелерац из јапанског ваздушног простора испратила су два домаћа ловца, а јапански медији иситичу да су прошле године летелице Јапанских одбрамбених снага (СДФ) реаговале 669 пута на приближавање страних војних летелица свом ваздушном простору, од чега су у 479 случајева били умешани кинески ваздухоплови.

среда, 28. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару