Читај ми!

Хапшење власника платформе Телеграм Павела Дурова – политичка игра или борба против сајбер криминала

После хапшења власника "Телеграма" Павела Дурова, француско тужилаштво објавило је списак 12 кривичних дела која му се стављају на терет, међу којима је и поседовање фотографија малолетника са порнографским садржајем. Дуров, чија апликације има 950 милиона корисника, годинама одбија да ода личне податке и преписку корисника државним органима. Борци за слободу на интернету истичу да и на другим мрежема постоје проблематични садржаји, али њихови директори не подлежу санкцијама као Дуров.

Од талентованог програмера до милијардера у центру међународног скандала, укратко је пут 39-огодишњег Павела Дурова.

Француска истрагу базира на неколико кривичних дела: преваре, трговина дрогом, сајбер криминал, тероризам.

Ипак, неки стручњаци сматрају да хапшењем Дурова западне обавештајне службе покушавају да дођу до шифрованих порука са Телеграма. На хапшење се гледа и кроз његову недавну посету Азербејџану, и спекулације да се састао са Владимиром Путином.

Чији је Дуров

"Телеграм се придржава закона ЕУ, укључујући Закон о дигиталним услугама, његово модерирање је у оквиру индустријских стандарда и стално се побољшава. Апсурдне су тврдње да је власник одговоран за злоупотребе", саопштено је из Телеграма.

Француска одбацује тврдње да је хапшење политичка одлука, а Кремљ нуди правну помоћ Дурову.

"Француска је дубоко посвећена слободи изражавања, комуникацијама, иновацијама и предузетништву. Тако ће и остати. У земљи владавине права, слободе се подржавају у законском оквиру, како на друштвеним мрежама, тако и у стварном животу. Хапшење није политичка одлука", тврди председник Француске Емануел Макрон.

"Имајући у виду његово руско држављанство, спремни смо да пружимо неопходну помоћ, али оно што компликује ситуацију јесте чињеница да је он и француски држављанин", наглашава портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Платформа нецензуризаног садржаја

Телеграм је најпопуларнији у земљама бившег Совјетског Савеза. Од почетка рата у Украјини, апликација се сматра једним од малобројних извора нецензурисаног садржаја.

"Тренутно има око 950 милиона корисника, тако да не треба подценити снагу те платформе. Комуникација је криптована и врло је тешко пресрести комуникацију. Пошто је аполитична, заснована је на профиту, али питање је колико ту има криминалних активности", сматра стручњак за ИТ безбедност Горан Лазаров.

"Хапшење поставља шира питања о томе у којој мери владе могу да интервенишу у платформама које нуде снажну енкрипцију, а дебата се дотиче и питања надзора приватности података и права појединаца да комуницирају слободно, без страха и цензуре", каже ИТ стручњак Стефан Јанчић .

Дуров је 2021. године добио француско држављанство, а 2022. године и држављанство Уједињених Арапских Емирата. Декларише се као "грађанин света" и борац против "дигиталног ропства".

Више пута је и јавно критиковао Европску унију због ограничења слободе говора и анонимности на интернету.

среда, 28. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару