Читај ми!

Америчка армија у Јапану уводи стелт ловце пете генерације како би боље парирала Кини

Гледано из Вашингтона и Токија велику безбедносну претњу представљају и Русија и Северна Кореја, али је циљ распоређивања великог броја америчких летелица пете генерације у Источној Азији пре свега окруживање Кине мрежом најсавременијих војних авиона, који имају улогу да је одврате од интервенције на Тајвану или у Јужном Кинеском мору.

Америчка армија у Јапану уводи стелт ловце пете генерације како би боље парирала Кини Америчка армија у Јапану уводи стелт ловце пете генерације како би боље парирала Кини

Америчка армија је у јулу саопштила да у редове својих ваздухопловних снага стационараних у јапанским базама Мисава и Ивакуњи уводи нове ловце-бомбардере пете генерације са стелт карактеристикама Ф-35.

Само у бази Мисава, у префектури Аомори, која је географски близу Русији, Северној Кореји и кинеској Манџурији, биће распоређено 48 авиона тог типа, док би у хангарима америчког ваздухопловства у Земљи излазећег сунца у наредних годину дана требало да се укупно нађе 80 летелица тог типа.

Док ће Мисава први пут угостити Ф-35, у бази Ивакуњи, недалеко од Хирошиме, биће повећан њихов број. 

Долазак тих авиона, међутим, значи повлачење из употребе 96 старијих летелица типа Ф-15, Ф-16 и Ф-18, који су били у употреби у Јапану од осамдесетих година наовамо.

Америчко-јапански ваздушни штит

Поменутих 80 стелт авиона најновије генерације су, дакле, летелице којима ће располагати америчке снаге у Јапану. Треба рећи и да су домаће, јапанске оружане снаге пре неколико година поручиле чак 105 комада Ф-35, који се постепено уводе у наоружање, и то у верзијама А и Б (ова друга намењена је носачима авиона).

Поред увођења стелт ловаца-бомбардера, америчка команда у Јапану намерава да у великој ваздухопловној бази Кадена на острву Окинави замени старије летелице Ф-15 А и Ц савременим Ф-15 ЕX, који поседује моћнији радар и носи осетно већу количину убојних средстава.

Његова улога је да, након што су "невидљиви" Ф-35 уништили непријатељске радаре и командне центре и прикупили податке о другим потенцијалним циљевима, изврше напад на исте са својих чак 13 тона ракета и бомби. (Мада је база Кадена локација где се стално стационирају Ф-15, у њој већ сада, у форми ротације, повремено бораве и стелт апарати типа Ф-22 и Ф-35).

То је, заправо, једна од врлина Ф-35, летелице која је искусила бројна потешкоће у развоју и чија је производња дуго каснила - она поседује моћне компјутере и комуникационе уређаје те има способност да дигитално повеже много других летелица, укључујући ту и беспилотне, подели им податке о циљевима и омогући координисани удар.

Мисија Ф-35: Зауздавање кинеске армије у простору Источне Азије

Мада гледано из Вашингтона и Токија велику безбедносну претњу представљају и Русија и Северна Кореја, циљ распоређивања великог броја летелица Ф-35 у Источној Азији, односно, региону Азија-Пацифик, је пре свега окруживање Кине мрежом најсавременијих војних авиона, који имају функцију да је одврате од интервенције на Тајвану или у Јужном Кинеском мору.

Та мрежа се плете не само стиционирањем у склопу америчких снага (када је Јапан у питању, овде треба поменути и носач авиона "Џорџ Вашингтон" који ће ускоро почети стационирање у Јапану и који је опремљен Ф-35), већ и продајом летелице савезничким земљама, као што су Јапан, Јужна Кореја и Аустралија. Ваздухопловни капацитети тих држава, интероперабилни са америчким, онда се у укључују у заједничке активности са америчким ваздухопловством у Источној Азији, као што су патролирање и борбене вежбе.

Наравно, распоређивање Ф-35 може се видети и као практична припрема за евентуални оружани сукоб са Кином око Тајвана или у Јужном кинеском мору.  

Сматра се да Кина сада годишње производи и у наоружање уводи чак 100 комада сосптвених стелт ваздухоплова Ј-20, те да ће их до 2030. године имати око хиљаду. Иначе, увођење тог савременог авиона у наоружање Народноослободилачке армије Кине почело је 2017. Кинези раде и на морнаричкој верзији истог авиона, чији су прототипови већ израђени и сада се испитују.

Растућа мрежа америчких Ф-35 треба да потре способност коју кинеском ваздухопловству доносе бројни Ј-20. Штавише, од Ф-35 се очекује да у случају сукоба униште радарске инсталације, штабове и задају снажан ударац аеродромима и ракетним базама противника (читати: "Кине"). Један од његових задатака је и да учествује у пресретању кинеских крстарећих пројектила и антибродских ракета.

Ф-35 у саставу америчке војске су стационирани и у Јужној Кореји и Аустралији, и у више наврата су учествовали у заједничким вежбама и са филипинском војском.

уторак, 06. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару