Читај ми!

Протести широм Британије - нападнут хотел у коме се налазе тражиоци азила, ухапшено најмање 147 особа

Најмање 147 особа ухапшено је након што су демонстрације крајње деснице прерасле у нереде у градовима широм Велике Британије у којима је више полицајаца повређено. Нападнут је хотел у Ротераму у којем су се налазили тражиоци азила. Британски премијер Кир Стармер осудио је напад описавши га као "крајње десничарско разбојништво". Протести су избили након убиства три девојчице у плесном студију у Саутпорту. Ухапшен је 17-годишњи младић, чији су родитељи из Руанде.

Гомила екстремно десничарских изгредника покушала је да упадне у хотел у Ротераму, на северу Енглеске у коме су се налазили тражиоци азила.

Пре него што су побуну ставили под неку врсту контроле, полицајци са штитовима суочили су се са баражом "пројектила", укључујући комаде дрвета, столице и апарате за гашење пожара, док су покушавали да спрече демонстранте, од којих су многи носили маске, да уђу у Холидеј Ин Експрес хотел.

Прозори на хотелу су разбијени, а избио је и мањи пожар.

Многи су били огрнути енглеским заставама, а дочекали су их учесници контрамитинга који су извикивали пароле у знак подршке мигрантима, пренео је Мирор.

Стармер: Насилна руља не представља Британију

Британски премијер Кир Стармер, осудио је напад на хотел у којем су се налазили тражиоци азила, описавши га као "крајње десничарско разбојништво".

У саопштењу Даунинг стрита, Стармер је обећао да ће власти учинити све што је потребно да насилнике приведе правди, након немира који су избили широм земље.

У обраћању нацији, Стармер је поручио да насилна руља не представља Британију, пренео је Скај њуз.

"Гарантујем да ћете пожалити што сте учествовали у овим нередима, било директно или подстичући га", нагласио је британски премијер.

Џамијама ће бити понуђено додатно обезбеђење

Министарка унутрашњих послова Ивет Купер изјавила је да је Британија поносна и толерантна земља и да нико не би требало да тражи изговоре за срамне поступке хулигана, насилника и екстремистичких група који нападају полицајце, пљачкају локалне продавнице или нападају људе на основу боје коже.

Нагласила је да Велика Британије као нација неће толерисати криминално понашање, опасан екстремизам и расистичке нападе "који су против свега за шта се наша земља залаже".

Навела је да ће џамијама које су у опасности од насилних нереда у Великој Британији бити понуђено додатно обезбеђење, чиме ће заједницама бити пружена витална подршка и сигурност, саопштила је британска влада.

"У светлу срамних претњи и напада са којима су се суочавале и локалне џамије у многим заједницама, влада пружа брзу додатну подршку кроз шему заштитног обезбеђења џамија, уз подршку локалних полицијских снага и понављамо да ће се свако ко је умешан у ометање функционисања и насиље суочити са снагом закона", навела је она.

Како се наводи, то ће помоћи локалним полицијским снагама да заштите ове важне верске објекте.

У складу са новим процесом који је сада на снази, полиција, локалне власти и џамије могу тражити да се брзо распореди обезбеђење, које ће штитити заједнице и омогућити верницима што хитнији повратак на богослужење.

Повод за протесте убиство три девојчице у Саутпорту

Протестни скупови широм Енглеске одржавају се након што су у понедељак у нападу ножем убијене три девојчице у плесном студију у Саутпорту, а осморо деце повређено, од којих је петоро у критичном стању. 

Ухапшен је 17-годишњи младић, чији су родитељи из Руанде, због чега су протести крајње деснице постали расно мотивисани.

Сукоби између присталица крајње деснице и активиста за борбу против расизма избили су у Бристолу, Ливерпулу, Манчестеру, Белфасту, Халу и Манчестеру.

Ухапшено  је најмање 147 особа.

понедељак, 05. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару