Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ближи ли се тачка кључања – нове тензије између Израела, Либана и Ирана; десетине жртава у Гази

Сукоб Израела и Хамаса – 303. дан. Расте забринутост због могућег ширења конфликта на Блиском истоку, после убиства лидера Хамаса и Хезболаха. Пентагон на Блиски исток шаље додатне снаге – ратне бродове и борбене авионе. Док ИДФ тврди да је у граду Рафи погодио командни центар Хамаса, према наводима Ал Џазире у нападу је убијено 17 цивила, а рањене десетине.

Ближи ли се тачка кључања – нове тензије између Израела, Либана и Ирана;  десетине жртава у Гази Ближи ли се тачка кључања – нове тензије између Израела, Либана и Ирана; десетине жртава у Гази

Најмање 17 Палестинаца убијено, а 60 рањено у нападу израелских снага на школу у којој су смештена расељена лица у насељу Шеик Радван у граду Гази, наводи Ал Џазира.

Телевизијска мрежа из Дохе напомиње да су изралески авиони бацили још три бомбе док су спасиоци и волонтери у објекту покушавали да помогну људима испод рушевина након првог удара.

С друге стране, ИДФ тврди да се у некадашњој школи у граду Гази налазио Командно-контролни центар Хамаса, где је наводно та проиранска милитантна група користила објекат за планирање напада, производњу и складиштење оружја, као и за обуку.

Министарство здравља Либана саопштило је да је 17-годишњи дечак убијен, а шест особа рањено након израелског ваздушног удара на град Деир Сириjане у округу Марџајун на југу Либана.

Хезболах је преузео одговорност за неколико ракетних напада на израелске заједнице и положаје ИДФ дуж границе, у горњој и западној Галилеји.

На Западној обали убијено је пет особа међу којима је још један локални лидер Хамаса, Хаитхем Балиди.

У Ирану је ухапшено 20 особа због сумње да су повезани с убиством политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа. Међу ухапшенима су обавештајни и војни званичници. Појачано се надзиру ирански аеродроми, јер се сумња да су израелски агенти још у земљи.

Техеран тврди да је убиство Ханијеа организовао Израел, а одобрила Америка.

Иранска стална мисија при Уједињеним нацијама упозорава да ће Хезболах напасти "шире и дубље" цивилне и војне мете, као одговор на израелски напад у којем је  раније ове недеље убијен главни командант Фуад Шукр у Бејруту.

Расте забринутост због могућег новог конфликта на Блиском истоку, после убиства лидера Хамаса и Хезболаха. Kао одговор на кризу, Пентагон на Блиски исток шаље додатне снаге - ратне бродове и борбене авионе, ради заштите Израела.

У Појасу Газе све је тежа хуманитарна ситуација, недостатак воде за пиће погађа више од пола милиона људи.

У Kаиро стиже израелска делегација на преговоре о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању талаца, који почињу следеће недеље.

недеља, 04. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару