Читај ми!

Венецуела бира председника – Мадуро се нада трећем мандату, бивши дипломата главни изазивач

У Венецуели се данас одржавају председнички избори на којима ће бирачи одлучити да ли ће актуелни шеф државе Николас Мадуро добити трећи узастопни мандат или подржати кандидата опозиције Едмунда Гонзалеса Урутија.

Николаса Мадура на председничким изборима изазивају бивши дипломата Едмундо Гонзалес Урутија, који представља опозицију, и још осам кандидата.

Опозициона лидерка Марија Корина Мачадо је била "звезда" у предизборној кампањи коалиције, чак и након забране обављања јавне функције, што ју је принудило да преда штафету кандидату Едмунду Гонзалесу, 74-годишњем бившем дипломати. 

Гонзалес је добио подршку и неких бивших присталица владајуће партије, али опозиција и посматрачи сумњају да ће гласање бити поштено, имајући у виду поједине одлуке изборних власти и хапшења опозиционих активиста.  

Мадуро, чији поновни избор 2018. године САД сматрају лажним, рекао је да земља има најтранспарентнији изборни систем на свету и упозорио на "крвопролиће" ако буде изгубио.

Више од 21 милион грађана има право гласа у Венецуели. Међутим, због егзодуса више од 7,7 милиона људи због дугогодишње економске кризе, број потенцијалних гласача износи око 17 милиона.  

Гласање није обавезно и обавља се електронским путем.     

Популарност Корине Мачадо

Бивша посланица Марија Корина Мачадо се појавила као "опозициона звезда" 2023. године, попунивши празнину која је остала када је претходна генерација опозиционих лидера отишла у изгнанство.

Принципијелне тврдње о корупцији и лошем раду владе Корине Мачадо, окупиле су милионе Венецуеланаца који су гласали за њу на предизборима опозиције у октобру.

Мадурова влада, међутим, прогласила је примарне изборе нелегалним и отворила кривичне истраге против неких од њених организатора. 

Врховни суд донео је одлуку о њеном изузећу на изборима, али је Мачадо наставила да води кампању одржавајући скупове широм земље и претварајући забрану у симбол губитка права и понижења које многи бирачи осећају више од деценије.

Поржала је Гонзалеса, бившег амбасадора који никада није обављао јавну функцију, помажући опозицији да се уједини.

Гонзалес је дипломатску каријеру започео као помоћник амбасадора Венецуеле у САД касних седамдесетих година.

Служио је и у Белгији и Салвадору, био је и амбасадор Венецуеле у Алжиру, а његова последња дужност је била у Аргентини током председавања Уга Чавеса.

Последњих година радио је као консултант за међународне односе и написао историјски рад о Венецуели током Другог светског рата. 

Обећао је да ће увести промене у земљи, које ће вратити у домовину милионе емиграната.

Пад Мадура

С друге стране, популарност 61-годишњег Мардура је опала због економске кризе изазване падом цене нафте, корупцијом и лошим радом владе.

Мадуро ипак и даље може да рачуна на кадар тврдокорних присталица, познатих као чависти и милионе јавних службеника чије запослење зависи од државе. 

Овај бивши возач аутобуса и министар спољних послова, наследник је Уга Чавеса, популарног социјалисте који је, када је оболео од рака, изабрао Мадура да буде привремени председник након његове смрти. 

Функцију привременог председника Мадуро је преузео у марту 2013, а следећег месеца је тесно победио на председничким изборима после смрти свог ментора.   

Мадуро је поново изабран за председника 2018. године, на изборима који се сматрају намештеним, наводи АП.

Његова влада је тада забранила учешће најпопуларнијим опозиционим партијама и политичарима у Венецуели, а због недостатка једнаких услова, опозиција је позвала бираче да бојкотују изборе. 

Мадуро, кога подржава 13 партија, обећао је да ће гарантовати мир и економски раст који ће учинити Венецуелу мање зависном од прихода од нафте.  

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару