Читај ми!

Фон дер Лајен поново на челу Европске комисије

Урсула фон дер Лајен поново је изабрана за председницу ЕК, на нови петогодишњи мандат. За је био 401 посланик, против 284. Седморо посланика није гласало, 15 их је било уздржаних. Кључни приоритет, како каже, биће јој комплетирање ЕУ, укључујући и земље Западног Балкана у Унији.

Европски парламент (ЕП) изабрао је Урсулу фон дер Лајен за нови мандат на челу Европске комисије (ЕК).

За избор Урсуле фон дер Лајен гласао 401 посланик, против је било 284, док је уздржано било 15. Није гласало седам представника у парламенту.

Немачкој политичарки и лекарки ово је други петогодишњи мандат на челу ЕК немачке политичарке и лекарке.

Током представљања новог петогодишњег програма, говорећи о проширењу Европске уније (ЕУ) истакла је да ће "кључни приоритет" њене Комисије бити комплетирање Уније.

Нагласила је да ЕУ мора да покаже да ће будућност Западног Балкана, као и других земаља, бити у Унији.

Фон дер Лајен је у Стразбуру истакла да ће ЕУ подржати кандидате за чланство у блоку, радећи на инвестицијама и реформама и интегришући их тамо где може у правни оквир ЕУ.

Поновила је да ће приступање увек бити процес заснован на заслугама и нагласила да ће ЕУ обезбедити да све земље буду спремне за чланство пре придруживања ЕУ.

Како је навела, историја поново зове.

"Западни Балкан, Украјина, Молдавија и Грузија су направили свој слободан избор. Изабрали су слободу уместо угњетавања. Изабрали су демократију уместо зависности, а неки од њих плаћају веома високу цену за овај избор. И ми морамо да направимо свој избор и покажемо стратешку посвец́еност да ће њихова будућност бити слободна, просперитетна и да ће бити у нашој Европској унији", закључила је Фон дер Лајен.

Наредни кораци

Након избора, Фон дер Лајен може да, заједно са земљама чланицама ЕУ, предложи кандидате за комесаре у новом сазиву ЕК. 

Свака земља чланица ЕУ добија по један портфељ, а на јесен би у ЕП требало да почне процес саслушања 27 комесара ЕУ.

Један од 27 комесара врши функцију потпредседника Комисије и високог представника за спољну политику и безбедност, а након што је Европски савет именовао на ту функцију бившу естонску премијерку Кају Калас, Фон дер Лајен сада мора потврди њено именовање.

Нови мандат прве жене на челној функцији у ЕК

Фон дер Лајен, иначе чланица Хришћанско-демократске уније Немачке, први пут је изабрана на чело Европске комисије 2019. године, када је постала прва жена на тој функцији.

Функција председника Европске комисије, поред одлучивања о организацији тог извршног тела ЕУ и расподеле порфеља међу комесарима, подразумева представљање Комисије на састанцима Европског савета, самитима Г7 и Г20,  као и самитима са земљама које нису чланице ЕУ и током великих дебата у ЕП и Савету.

Председник Комисије представља ЕУ у иностранству, заједно са председником Европског савета и високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику.

Такође, председник Комисије сваке године се обраћа пред ЕП како би га известио о стању Уније.  Европска комисија је једина институција ЕУ која има овлашћење да иницира правне акте ЕУ.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару