Читај ми!

Фон дер Лајен: Приоритет комплетирање ЕУ, показати да је будућност Западног Балкана у ЕУ

Кандидаткиња за други мандат на челу Европске комисије Урсула фон дер Лајен је пред Европским парламентом(ЕП) представила свој програм за наредних пет година уколико поново буде изабрана. "Кључни приоритет" њене Комисије биће комплетирање ЕУ, рекла је Фон дер Лајен додавши да ЕУ мора да покаже да ће будућност Западног Балкана, као и других земаља, бити у ЕУ. Гласање за предсеника ЕК ће се одржати касније током дана.

Урсула фон дер Лајен је у Стразбуру, уочи гласања у ЕП о њеној кандидатури, нагласила да ће ЕУ подржати кандидате за чланство у блоку радећи на инвестицијама и реформама и интегришући их тамо где може у правни оквир ЕУ.

Нагласила је да ће приступање увек бити процес заснован на заслугама и додала да ће ЕУ обезбедити да све земље буду спремне за чланство пре придруживања ЕУ.

"Али комплетирање наше Уније је такође у нашем сопственом суштинском интересу и то ће бити кључни приоритет моје Комисије", поручила је Фон дер Лајен уз коментар да – "Историја поново зове".

Навела је да су Западни Балкан, Украјина, Молдавија и Грузија направили слободан избор.

"Изабрали су слободу уместо угњетавања. Изабрали су демократију уместо зависности, а неки од њих плаћају веома високу цену за овај избор. И ми морамо да направимо свој избор и покажемо стратешку посвећеност да ће њихова будућност бити слободна, просперитетна и да ће бити у нашој ЕУ", поручила је Фон дер Лајен.

Током представљања програма је подвукла да је суседство ЕУ "дом наше будућности" и навела да је позив земаља у Унију "морална, историјска и политичка одговорност".

"То је огромна геостратешка одговорност за Европу јер у данашњем свету већа Унија ће бити јача Унија. То ће ојачати наш глас у свету. То ће помоћи да смањимо наше зависности. И то ће осигурати да се демократија, просперитет и стабилност рашире широм Европе", поручила је кандидаткиња за други мандат на челу ЕК.

Фон дер Лајен: Морамо Украјини дати све што јој је потребно

Фон дер Лајен је поновила подршку Украјини упркос путовању мађарског премијера Виктора Орбана у Москву у оквиру "мисије помирења".

"Ова такозвана мировна мисија није била ништа друго до мисија смиривања", рекла је у обраћању Европском парламенту, где ће покушати да освоји други мандат и поново постане председница ЕК.

Каже да се Русија ослања на то да ће Европа и Запад омекшати, а да се неки у Европи тиме поигравају.

Инсистирала је да ће ЕУ наставити да подржава Украјину колико год буде потребно.

"Морамо дати Украјини све што јој је потребно да се одупре и изађе као победник", рекла је Фон дер Лајен.

Активна улога у свету

Фон дер Лајен је рекла да Европа има одговорност да игра активну улогу у свету, почевши од свог суседства, посебно на Блиском истоку.

У том контексту истакла је да крвопролиће у Гази мора да престане.

Током обраћања осврнула се на низ питања, наводећи да ће први приротет наредне Комисије, уколико је буде предводила, бити конкуретност и просперитет, као и да је потребно више инвестирати у безбедност и одбрану.

Говорила је и о заштити и јачању спољних граница ЕУ, управљању миграцијама, суочавању са проблемима пољопривредника, развоју плана о стамбеној кризи у ЕУ, заштити права жена, борби против дезинформација, страном мешању и сајбер претњи.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару