Коцка је бачена у Европском савету, следеће недеље тајно гласање у парламенту

Европски парламент следеће недеље гласа о томе да ли актуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен заслужује други мандат. Подршку је по свему судећи обезбедила. А са новим-старим лицима у европским институцијама и калкулације - да ли ће се мењати политика према региону.

Након бачене коцке у Европском савету, и добијене подршке од шефова држава Уније, нова-стара предсеница Комисије чека исход, тајног, гласања у Европском парламенту.

Они који су претходних пет година пратили њену политику, очекују континуитет - пре свега, снажну подршку пријему западног Балкана и од недавно Украјине, Грузије и Молдавије.

"Подршка на речима али када је реч о амбицијама да се предузму конкретни кораци и да се заиста тај посао приведе крају, то је нешто што треба видети колике ће заиста бити амбиције нове европске администрације. Треба видети такође и ко ће заузети место комесара за проширење“, каже Душна Гајић, дописник РТС-а из Брисела.

Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке је рекао да ће ново европско руководство бити више усмерено на постизање хомогености саме Европске уније и суочавање са бројним глобалним проблемима.

"У томе Западни Балкан може највише да очекује приступ поједним сегментима европског јединственог тржишта“, каже Радичевић.

Извесно ће Унија, кажу аналитичари, у тренутку када се Украјина приближи преговорима о примирју морати према њој да буде благонакона.

"Западни Балкан, па и Србија би у тој ситуацији могли да колатерално искористе ту ситуацију и да тај замах ка политици проширења искористе за напредак. Када је рач о Србији, у ситуацији, у којој бројне земље чланице имају снажне ставове према питању односа према Русији, усклађености са спољном политиком, према питању владавине права - не треба заборавити ни стално питање дијалога Београда и Приштине, делује да је Србија није у ситуацији да остави брзи напредак“, навео је Гајић

Извесно је да ће бивши португалски премијер Антонио Коста председавати Савету Европске уније - социјалдемократа би представљао земље с југа Европе.

Естонска челична лејди

Естонска челична лејди, либерална премијерка, могла би да постане нова висока представница за спољну политику и безбедност. На агенди Каје Калас и дијалог Београда и Приштине.

"Оно што, међутим, немачки аналитичари овде указују јесте да се Калас можда и неће толико бавити дијалогом Београда и Приштине због бројних спољнополитичких проблема са којим се суочавас Европска унија али и због унутрашњих трвења међу двадесетседморицом“, каже Радичевић.

За Европску комисију, генерално за политички запад, Споразум о путу ка нормализације је споразум Београда и Приштине.

"Ја не верујем да ће доћи до неких нових институционалних решења у дијалогу, већ ће се искључиво радити на имплементацији онога што је договорено прошле године, а то су обавезе које јасно знамо и са косовске стране и са српске стране, пре свега ЗСО али и других ствари као и што је међународна афирмација Косова у међународним организацијама“, рекоа је Драгиша Мијачић из Националног конвента о ЕУ.

Коме је наклоњена Каја Калас

И званично и незавнично у Београду се много очекивало од Жозепа Бореља, највише јер је из земље која не признаје независно Косово. За Кају Калас се пак неретко чује да је - наклоњена политичарима из Приштине.

"Косовкса страна има велике очекивања од Каје Калас, да ће они унапредити односе, то јест, радити на заштити њихових интереса у оквиру дијалога. Међутим, то се заиста неће десити као што се није десило и за време мандата Жозефа Бореља и Мирослава Лајчака који долазе из редова земаља непризнавача“, напомиње Мијачић.

На дневном реду и избор председнице Европског парламента. Демохришћанка Роберта Метсола је део испреговараног пакета, али одлуцице гласање прламентараца- апсолутном већином.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару