Читај ми!

Декларација НАТО самита: Улазак Украјине у НАТО неповратан процес, на Русији искључива одговорност за рат

Чланице Северноатлантске алијансе назвали су неповратним улазак Украјине у НАТО и потврдиле подршку Кијеву на путу евроатлантских интеграција, наводи се у декларацији самита НАТО-а у Вашингтону, усвојеној у среду.

Декларација НАТО самита: Улазак Украјине у НАТО неповратан процес, на Русији искључива одговорност за рат Декларација НАТО самита: Улазак Украјине у НАТО неповратан процес, на Русији искључива одговорност за рат

"Док Украјина наставља своје виталне напоре, ми ћемо наставити да је подржавамо на њеном неповратном путу ка пуној евроатлантској интеграцији, укључујући чланство у НАТО-у", истиче се у документу објављеном на сајту НАТО-а.

Истовремено се указује да Украјина треба сама да изабере, без спољног мешања, како да обезбеди сопствену безбедност.

"Будућност Украјине је у НАТО-у. Украјина постаје све компатибилнија и политички интегрисана са Алијансом", истиче се у декларацији.

Земље НАТО-а поздрављају конкретан напредак који је Украјина постигла након самита у Вилњусу у неопходним демократским, економским и безбедносним реформама.

"Још једном потврђујемо да ћемо моћи да упутимо позив Украјини за придруживање Алијанси када се земље чланице договоре икада се испуне услови", наводи се у документу.

Ова одлука, као и састанак Савета Украјина-НАТО, који треба да се одржи данас, у комбинацији са тренутним напорима чланица Алијансе,"је мост ка чланству Украјине у НАТО.

Како су навеле чланице Алијансе, наставиће да подржавају напредак Украјине у погледу интероперабилности, као и у увођењу реформи у сфери демократије и сектора безбедности.

"Русија најзначајнија и директна претња безбедности савезника"

Руска инвазија на Украјину нарушила је мир и стабилност у евроатлантској области и озбиљно нарушила глобалну безбедност, истиче се у документу и напомиње да "Русија остаје најзначајнија и директна претња безбедности савезника".

"Поново потврђујемо нашу непоколебљиву солидарност са народом Украјине у херојској одбрани своје нације, своје земље и наших заједничких вредности. Јака, независна и демократска Украјина је од виталног значаја за безбедност и стабилност евроатлантског подручја. Борба Украјине за њену независност, суверенитет и територијални интегритет унутар њених међународно признатих граница директно доприноси евроатлантској безбедности. Поздрављамо најаве савезника да Украјини обезбеде критичне додатне системе противваздушне одбране, као и друге војне капацитете", стоји у декларацији НАТО-а.

Потврђена дугорочна помоћ Украјини за обезбеђивање војне опреме

Чланице НАТО-а потврдиле су обећање о дугорочној помоћи Украјини за обезбеђивање војне опреме и изградњи снага способних да победе руску агресију.

Кроз пропорционалне доприносе, савезници намеравају да обезбеде минимално основно финансирање од 40 милијарди евра у наредној години и да обезбеде одржив ниво безбедносне помоћи Украјини.

Поред војне подршке обухваћене овим обећањем, савезници намеравају да наставе да пружају политичку, економску, финансијску и хуманитарну подршку Украјини.

"Тероризам, у свим његовим облицима и манифестацијама, је најдиректнија асиметрична претња безбедности наших грађана и међународном миру и просперитету. Претње са којима се суочавамо су глобалне и међусобно повезане", наводи се у декларацији.

У документу се поздравља одлука генералног секретара Јенса Столтенберга да именује вишег представника НАТО-а у Украјини.

НАТО: Искључива одговорност на Русији

Такође се истиче да Русија сноси искључиву одговорност за "агресорски рат против Украјине", што је очигледно кршење међународног права, укључујући Повељу УН.

"Не може бити некажњивости за ратне злочине и друга кршења међународног права. Русија је одговорна за смрт хиљада цивила и нанела је велику штету цивилној инфраструктури. Најоштрије осуђујемо ужасне нападе Русије на украјински народ, укључујући напад на болнице у Кијеву, 8. јула. Русија мора одмах прекинути овај рат и потпуно и безусловно повући све своје снаге из Украјине у складу са резолуцијама Генералне скупштине УН", упозорава се у декларацији НАТО.

Чланице НАТО истичу да никада неће признати руске "нелегалне анексије украјинске територије, укључујући Крим".

"Такође позивамо Русију да повуче све своје снаге из Републике Молдавије и Грузије, које су тамо стациониране без њиховог пристанка", стоји у декларацији.

Додаје се да НАТО не тражи конфронтацију и не представља претњу Русији и да су чланице Алијансе и даље вољне да одржавају канале комуникације са Москвом како би, како се наводи, ублажиле ризик и спречиле ескалацију.

Позив другим земљама да не пружају подршку Русији

НАТО позива све земље да не пружају никакву помоћ руској агресији и тиме продужавају рат Русије у Украјини.

"Белорусија наставља да омогућава овај рат стављајући на располагање своју територију и инфраструктуру. Продубљивање руске политичке и војне интеграције са Белорусијом, укључујући распоређивање напредних руских војних способности и особља, има негативне импликације по регионалну стабилност и одбрану Алијансе", стоји у декларацији.

Напомиње се да Северна Кореја (ДНРК) и Иран подстичу агресивни рат Русије против Украјине пружањем директне војне подршке Русији, попут муниције и беспилотних летелица (УАВ), што, како се истиче, озбиљно утиче на евроатлантску безбедност.

"Оштро осуђујемо извоз артиљеријских граната и балистичких пројектила из ДНРК-а, што је у супротности са бројним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, и са великом забринутошћу примећујемо продубљивање веза између ДНРК и Русије. Било какав трансфер балистичких пројектила и сродне технологије од стране Ирана Русији представљао би значајну ескалацију", наводи се у НАТО декларацији.

Кина "одлучујући покретач рата Русије против Украјине"

Додаје се да је и Кина постала одлучујући покретач рата Русије против Украјине кроз велику подршку руској одбрамбеној индустријској бази.

"Продубљивање стратешког партнерства између Русије и НР Кине и њихови узајамно јачајући покушаји да поткопају и преобликују међународни поредак заснован на правилима, разлог су за дубоку забринутост. Суочени смо са хибридним, сајбер, свемирским и другим претњама и злонамерним активностима државних и недржавних актера", истиче се у документу.

О борби против тероризма

Борба против тероризма остаје кључна за колективну одбрану НАТО.

"Наставићемо да се супротстављамо, одвраћамо, бранимо и одговарамо на претње и изазове које представљају терористи и терористичке организације на основу комбинације мера превенције, заштите и негирања уз одлучност, одлучност и солидарност", истиче се.

Наводи се и да конфликт и нестабилност у Африци и на Блиском истоку, као и дестабилизујућа дејства Ирана, директно утичу на безбедност НАТО чланица и њених савезница.

У декаларицији се истиче да ће НАТО, поводом 75. годишњице, предузети даље кораке да ојача одвраћање и одбрану и потврђује трајна посвећеност потпуној имплементацији обећања о улагањима у одбрану од најмање два одсто БДП-а годишње, како је договорено у Вилњусу.

"НАТО остаје јединствен, суштински и неопходан трансатлантски форум за консултације, координацију и деловање по свим питањима која се односе на индивидуалну и колективну безбедност", закључује се у декларацији.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару