Помоћ Украјини и јачање одбране у фокусу НАТО самита у Вашингтону, Западни Балкан једна од тема

Кључна реч на самиту НАТО-а је, као и претходне три године - Украјина. Јачање одбране и глобална партнерства, главне су теме самита.

У центру пажње говора америчког председника на почетку НАТО самита, била је помоћ Украјини. Пажња јавности, која је говор пратила, била је претежно усмерена на то како ће Бајден говорити.

Амерички председник је 13 минута читао са телепромптера о уверењу да ће Украјина победити Русију, о снази Алијансе, проширењу на 32 чланице и већим издвајањима за одбрану. Све већи су и изазови, трећа година рата у Украјини, рат у Гази, питање како ће се одредити према Кини и да ли су све чланице једнако посвећене Алијанси.

Бајден и лидери Немачке, Италије, Холандије и Румуније са председником Зеленским, потписом су потврдили испоруку пет додатних система "патриот" Украјини. Амерички државни секретар Блинкен пажљиво се изразио о чланству у НАТО-у. Самит би требало да ојача њен пут ка Алијанси, а реч "неповратно" захтевају неки од лидера чланица.

"Украјина ће пре или касније, вероватно касније бити у НАТО-у или ће добити довољне безбедносне гаранције како би била у стању да одврати Русију. Са 32 чланице тешко је постићи договор, Мађарска ради погрешну ствар, али када се критикује НАТО требало би имати на уму да је тешко навести тридесетак мачака да трче у истом смеру", објашњава виши саветник у Институту за мир Доналд Џенсен.

Неизвесност

Нови британски премијер Кир Стармер потврдио је намеру о издавању 2,5 одсто БДП за одбрану, додуше кад то буџет дозволи, али могуће да је реч и о новој доњој границе која се од чланица очекује.

Лидери НАТО попут Француске после парламентарних избора и Немачке после избора за евроски парламент, суочавају се са политичком нестабилношћу. Неизвеност је кључна реч пред америчке председничке изборе и у случају избора Трампа, али и Бајдена.

"Трамп је славо различите поруке, он је дао одобрење конгресу да усвоју пакет помоћи за Украјину. Говорио је да рат у Украјини може да оконча за 24 сата. Мислим да нико заиста не зна шта би Трамп радио. Оно што је познато је да Американци подржавају Украјину и НАТО и ко год да је председник понашаће се у складу са тим", наводи Вилијам Тејлор, потпредседник Института за мир.

Потести на улицама Вашингтона

На улицама Вашингтона под највишим мерама безбедности протестују мировни активисти. Међу њима је и ветеранка Ен Рајт, која се из службе повукла 2003. после инвазије на Ирак.

"Мировни активисти су веома забинути због онога што ради НАТО, због подстицања на рат, и док говоре да је једини начин да се дође до мира путем рата, то није истина, једини начин да се дође до мира је дипломатија", каже Ен Рајт, мировна активисткиња.

Током НАТО Самита, сą званичницима ће се у Вашингтону разговарати министар спољних послова Србије Марко Ђурић. Док се усаглашавају закључци Самита, питање је да ли ће се и на који начин ту наћи и западни Балкан.

На прошлогодишњем Самиту у Вилњусу, НАТО је изразио посвећеност стабилности Западног Балкана и територијалном интегритету Босне и Херцеговине и оценио да би јачање односа са Србијом било од обостране користи.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару