Читај ми!

Амерички избор(и) између лошег и горег – и Трамп и Бајден на историјском минимуму

Пола године уочи америчких избора, Џозеф Бајден и Доналд Трамп најлошије су оцењени председници у последњих 70 година. Актуелни шеф државе је у неповољнијој позицији, јер грађани његов мандат у Белој кући оцењују негативно, чак и у поређењу са Трамповим. Више од половине бирача у истраживањима јавног мњења најрадије не би гласало ни за једног кандидата, док је економија кључна тема око које ће демократе и републиканци ломити копља.

Амерички избор(и) између лошег и горег – и Трамп и Бајден на историјском минимуму Амерички избор(и) између лошег и горег – и Трамп и Бајден на историјском минимуму

Амерички председник Џозеф Бајден је са 39 одсто подршке у Галуповом истраживању јавног мњења најмање популаран шеф државе који претендује на нови мандат у Белој кући у последњих 70 година. 

Седам месеци пре новембарских избора, Бајден има слабе изгледе за реизбор, док противкандидат Доналд Трамп према анализи има подршку око 47 одсто анкетираних, што је други најлошији резултат од 1952. године.

Следећи најгоре оцењени на листи су Ричард Никсон и Џими Картер, а највећу подршку у претходних седам деценија имао је Двајт Ајзенхауер са 73 одсто.

За реизбор је потребно 50 одсто, осим ако нисте Обама

Традиционално Галупово истраживање ваљан је показатељ успешности за кандидате који настоје да буду реизабрани.

Историјски, сваки председник САД од педесетих који је у финишу кампање имао подршку већу од 50 одсто, успевао је да још четири године влада у Вашингтону.

Изузетак је трка Барака Обаме за други мандат и победа 2012. упркос 46 одсто подршке у Галуповим изборним анкетама.

Не "помаже" ни њујоршки процес, Бајден и даље у заостатку

Галупова анкета у сагласју је са истраживањима других агенција. У најновијим пројекцијама Си-Ен-Ен-а, Бајден не успева да достигне поверење коју међу америчким грађанима ужива Трамп, коме ни актуелно суђење у Њујорку није озбиљније наштетило.

Пред реванш двојице супарника из 2020. године, Американци боље оцењују период владавине републиканског кандидата, него актуелну демократску администрацију.

Тренутно, према анкети Си-Ен-Ен-а, Трампа подржава 49, а Бајдена 43 одсто испитаника. У поређењу са јануарским истраживањима, 45. амерички председник је на истој коти, док је наследник слабији за поверење два одсто испитаника.

Мандати на ваги – ко је владао боље или мање лоше

Више од 55 одсто Американаца Трампов мандат у Белој кући сада види као успешан, док је у истим процентима непосредно након напуштања функције после нереда испред Капитола 6. јануара 2021.  године његов боравак у Вашингтону оцењен негативно.

Бајдена као лошег шефа државе доживљава 61 одсто грађана, што је за око пет одсто неуспешнији скор у односу на периоде после шест месеци и годину дана проведених у Овалном кабинету.

На исход значајно утиче и готово уједињујући став републиканаца да је Трамп добро владао од 2017. до 2021 – 92 одсто подршке. Тек 73 одсто демократа сматра да је и Бајден доносио позитивне одлуке. Независни су такође наклоњенији бившем председнику.

Бајдену замерају Газу, здравство и кредите

Бајдену се највише замерају благо поступање према Израелу због сталних напада на Појас Газе, нагомилани проблеми у здравству и неуспех у решавању студентских кредита.

Негативно је оцењена и америчка економска политика у претходне четири године, што више од 65 одсто анкетираних представља као кључан фактор у одлуци за кога ће гласати у новембру.

"Инфлација и берзанске флуктуације, значајни су индикатори да је Бајден у проблему, јер су Американци изразито незадовољни", наводе аутори истраживања.

Ко ће боље да чува Америку

Копља ће се ломити и око унутрашње безбедносне политике – мигрантe, стопу криминала и полемика око права на ношење оружја, 48 одсто анкетираних оцењује као најважније теме.

Здравствена заштита, право на абортус и номинације за судије Врховног суда веома су значајни за сваког четвртог грађанина у анкети.

На зачељу најважнијих питања су спољна политика, климатске промене и глобалне кризе.

Избор између двојице лоших 

У обе анкете преовладавају претежно негативни утисци о оба кандидата и више од половине Американаца је незадовољно што уопште мора да бира између два, како наводе, лоша избора.

Скоро сваки седми испитаник гласао би за неког другог или не би гласао уопште. Међу алтернативама и независнима, најбоље се котирају теоретичар завере Роберт Ф. Кенеди Јуниор, затаим Корнел Вест и кандидат зелених Џил Стајн.

Најмлађи бирачи све мање верују Бајдену, али у старосној категорији од 18 до 34 година ни на Трампа не гледају благонаклоно. Парадоксално, обојица кандидата значајне ресурсе улажу у придобијање младих и апситенената, док не пропуштају шансу да оцрне један другог

У екстремним пројекцијама, раније анкете Фокс њуза указивале су да Трамп води и са 18 одсто разлике у кохортама оних који имају 30 година или су млађи, док претходне анкете Пју истраживачког центра наглашавају Бајденову предност у односу на противника и до 20 одсто.

Поларизација и неразумевање

Иако поједине анкете драстично одскачу, у готово свим анализама, међу етаблираним и сигурним гласачима приметно је потпуно неразумевање за супротни табор.

Више од 66 одсто испитаних Американаца који не воле Бајдена апсолутно не разумеју како неко може да подржава демократског кандидата.

Међу 63 одсто оних који не подржавају Трампа исто мисли и за оне који би дали глас представнику Републиканске партије.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара