Читај ми!

Паравојне снаге у Судану за дугорочан прекид ватре, нуде план за препород

Суданске паравојне Снаге за брзу подршку саопштиле су да су спремне за дугорочни прекид ватре и представиле план за "Препород Судана", иницијативе која би могла да оживи напоре за одржавање директних преговора између зараћених страна.

Напори за окончање дуготрајне кризе морају бити усмерени ка постизању трајног прекида ватре, заједно са свеобухватним политичким решењима која се баве основним узроцима ратова у Судану, наводи се у плану паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ), преноси Ројтерс.

У оквиру плана "Препород Судана", лидер РСФ, генерал Мохамед Хамдан Дагало је обавезао РСФ на принципе као што су федерално устројство, мултикултурална политика, демократски избори и јединствена војска.

Раније ове седмице амерички амбасадор у Судану Џон Годфри је рекао да ''зараћене стране, које су показале да нису способне да владају, морају прекинути сукоб и пренети власт на цивилну прелазну владу''.

Саопштење је уследило у тренутку када борбе између РСФ-а и војске улазе у 20. недељу и ниједна страна не односи победу, док су милиони људи протерани из домова широм земље.

Уједињене нације су упозориле на "хуманитарну катастрофу епских размера", са порастом глади, колапсом здравствене заштите и уништеном инфраструктуром.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара