Читај ми!

Сеча врха бразилске војне полиције, хакер тврди да је Болсонаро тражио упад у гласачке машине

Бразилске савезне власти ухапсиле су челнике војне полиције главног града у рацији спроведеној у оквиру истраге о немирима 8. јануара, у којима су присталице бившег председника Жаира Болсонара упале у владине зграде. Хакер Валтер Делгати Нето тврди да га је бивши председник Жаир Болсонаро питао да ли може да упадне у систем за гласање.

Уручено је седам налога за хапшење и пет налога за претрес и заплену које је издао Федерални врховни суд.

Врховни суд је саопштио да су ухапшени знали да се немири планирају и нису успели да их зауставе.

Командант војне полиције за федерални округ Клептер Роса ухапшен је заједно са бившим командантом пуковником Фабиом Аугустом Вијеиром и још пет високих званичника.

Полицајци су оптужени за покушај државног удара, квалификовано оштећење јавне имовине и кршење дужности полицијских органа.

Судија Врховног суда Александар де Мораес, који је овластио безбедносне службе да изврше рације, рекао је у одлуци да је било “значајних доказа“ да су органи војне полиције имали “унапред сазнања“ о припремама за немире.

Током осам месеци истраге, тужилаштво је открило да је полиција пре другог круга прошлогодишњих председничких избора размењивала поруке “пучистичког садржаја и ширила лажне информације“, преноси Одиа.

Врховни суд је навео и да је војна полиција пратила кретање “у завери државног удара организованој на периферији Главног штаба војске, у Бразилији“.

Болсонаро и оптужба за "хаковање" гласачких машина

Бразилски хакер Валтер Делгати Нето тврди да га је бивши председник Жаир Болсонаро питао да ли може да хакује гласачке машине.

Валтер Делгати Нето је рекао Заједничкој парламентарној истражној комисији (ЦПМИ) да је током састанка са Болсонаром у августу 2022. бивши председник понудио да помилује хакера ако претрпи било какве правне последице.

Делгати је рекао да му је Болсонаро рекао да буде сигуран да ће, ако га случајно неко ухапси, "ухапсити судију” и да ће хакер "добити помиловање ако је хапшење било због радњи у вези са електронском машином за гласање”.

На саслушању, Делгати је објаснио члановима одбора да је идеја била да направи лажни код за гласачке машине који би омогућио да гласови намењени једном оду другом кандидату.

План није отишао корак даље јер, истиче Делгати, изворни код за бразилски изборни систем се физички налази "у трезору који није прикачен на интернет“, и да не би могао да му приступи.

Болсонарова одбрана негирала је оптужбе о прислушкивању или незаконитим активностима против било ког политичког субјекта у Бразилу након Делгатијевог сведочења.

“Никада, никада није било прислушкивања, или било какве илегалне или нерепубличке активности, против било ког политичког субјекта у Бразилу од стране председниковог примарног круга“, рекао је Фабио Вајнгартен, Болсонаров бранилац.

У нередима су Болсонарове присталице упале и опљачкале Конгрес, председничку палату и Врховни суд.

Мораес је додао да су званичници “злонамерно пропустили да реагују, уступајући место пучистичким циљевима антидемократске хорде која је напала три гране Републике“.

четвртак, 08. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару