Читај ми!

Прича о Алексу Мурдоку, адвокату на доживотној робији и похлепи медијског спектакла

Суд у Јужној Каролини, осудио је адвоката Алекса Мурдока на доживотну робију, након што је проглашен кривим за убиство супруге и сина. Током шест недеља суђење је све време преношено уживо на америчким телевизијама и интернету. Шекспир, Труман Капоте, Џон Гришам, тим "писцима-појмовима" амерички медији описују причу о похлепи и превари, која је постала најновија опсесија у вези са злочинима у САД. Стотине хиљада људи свакодневно је пратило пренос суђења које се одржавало у малом граду Волтербороу.

Ричард Алекс Мурдок, адвокат из Јужне Каролине који је проглашен кривим за убиство супруге и сина осуђен је на доживотну казну затвора.

Порота у Јужној Каролини прогласила је Мурдока кривим по две тачке оптужнице - за убиство супруге Меги и најмлађег сина Пола на породичном имању 7. јуна 2021. године.

Готово је немогуће побројати оне који су на различитим каналима, што телевизијским, што интернет, пратили суђења од првог дана до изрицања пресуде.

О случају Алекса Мурдока снимани су подкасти, Нетфликс је снимио мини серију, а највеће америчке телевизијске мреже снимале специјалне емисије. Од самог почетка, гледаоци су суђење могли да прате у преносу уживо.

Током суђења за убиство позвано је скоро 75 сведока. Тужиоци су рекли да је Мурдок пуцао и убио чланове породице како би одвратио пажњу од својих финансијских злочина.

Он је, међутим, тврдио да никада не би учинио ништа да повреди супругу и сина, али никада није, осим изјашњавања да није крив, директно негирао да их је убио.

Век владавине породице Мурдок 

Скоро један век породица Мурдок је владала Лоукантријем Јужне Каролине, економски депресивним регионом у јужном делу државе познатом по мочварама и корупцијом.

Током више генерација, Мурдокови су служили као солиситори, правници који имају право заступања само пред судовима ниже инстанце. Муродкови су, такође, водили приватну фирму специјализовану за тужбе за повреде.

"Краљевство" је почело да се распада 2019. године, када је, према речима сведока, млађи син Пол, тада 19-годишњак, у пијаном стању ударио чамцем у мост. У несрећи је погинула млада жена по имену Мелори Бич, чији су родитељи покренули тужбу против Алекса.

Пол се суочио са бројним оптужбама за кривична дела када су у јуну 2021. он и његова мајка убијени из ватреног оружја испред одгајивачница за псе на породичном имању од 1.700 хектара.

Неколико месеци касније, Мурдок је био приморан да поднесе оставку у породичној фирми због оптужби да је злоупотребио средства.

Дан касније, назвао је Хитну помоћ и рекао да је упуцан у главу у неуспешном покушају атентата на путу. Његов алиби се, међутим, брзо "распао". Мурдок је на крају признао да је унајмио рођака, Кертиса "Едија" Смита, да га убије не би ли обезбедио исплату животног осигурања за старијег сина Бастера.

Тврдио је и да се бори са зависношћу од опијата. У јулу 2022, Мурдок је оптужен за убиство.

Мурдокови су у фокус пажње дошли и због још две смрти: Стивена Смита, 19-годишњака који је убијен 2015. године у, како многи верују, злочину из мржње и Глорије Сатерфилд, дугогодишње кућне помоћнице породице Мурдок, која је преминула након што је пала низ степенице на породичном имању 2018. године, што је довело до вишемилионске нагодбе коју је Мурдок наводно проневерио.

Оптужница без материјалних доказа

Без сведока, оружја или других директних доказа који би Алекса Мурдока повезивали са убиствима, теза оптужбе изграђена је на мноштву посредних доказа. Његова одбрана је тврдила да исти снимак са Снепчета који је Пол Мурдок послао пријатељима пре него што је убијен приказује оца и сина који се смеју око садње дрвећа.

У уводној речи, Мурдоков бранилац Дик Харпуљан рекао је да Мурдок није имао ни мотива ни времена да почини убиства и одмах потом посети кућу своје мајке у оближњем граду.

Такође је тврдио да истражитељи нису пронашли крв на одећи Алекса Мурдка од те ноћи. У међувремену, форензички инжењер одбране је навео да је Алекс Мурдок био превисок да би био убица, на основу пројекције једног од метака са места злочина.

Докази против Алекса Мурдока укључују видео снимак на Половом мобилном телефону у ком се Алекс налази на месту злочина неколико минута пре него што се убиство вероватно догодило, и сведочења неговатељице породице Мурдок која је рекла да ју је Алекс замолио да лаже о времену посете његовој мајци у ноћи убиства.

Меги Мурдок убијена је са пет хитаца из ловачке пушке, док је Пол убијен са два хица.

Велико интересовање и ћаскање у реалном времену

Суђење је изазвало велику пажњу мреже Закон и злочин (Law and crime).

"Знали смо да ће бити велико, али мислим да нико од нас није схватио да ће изазвати оволико интересовање", рекла је извршна продуценткиња Кети Расон, која је направила поређење између случаја Мурдок са случајем Роберта Дурста, осуђеног за вишеструка убиства током неколико деценија.

Како се суђење приближавало крају, тако је расло интересовање публике за преносе уживо на Јутјубу. У сваком тренутку око 100.000 гледалаца непрекидно су коментарисали случај.

Између образовања и језиве забаве

Када је Врховни суд Флориде одлуком из 1979. (коју је касније потврдио и Врховни суд САД) отворио врата телевизијским камерама, савезне судије су образложиле одлуку да би грађане "требало поучити о томе шта њихови судови раде и зашто".

До 2006. године, свих 50 држава је дозволило неку врсту присуства камера у судницама, а према истраживању Рут Ен Стрикланд, сада пензионисане професорке јавне политике на државном универзитету Апалачија, савезни судови су били много мање расположени за емитовање преноса из суднице.

Ипак, постоји дуготрајна тензија између суђења као грађанског образовања и језиве забаве.

Америчка адвокатска комора је први пут забранила фотографисање и емитовање процеса из суднице 1937. године, као одговор на медијску помаму због суђења Бруну Хауптману за отмицу Линдбергове бебе - првобитног "суђења века".

Опсесија суђењем поново је достигла врхунац 1995. током процеса против О. Џеј Симпсона.

Према часопису Тајм, невероватних 57 одсто грађана САД пратило је то суђење.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи