Откривена спомен-биста Ђорђу Михаиловићу на 106. годишњицу пробоја Солунског фронта

Министар одбране Братислав Гашић, са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немањом Старовићем, открио је спомен-бисту Ђорђу Михаиловићу испред његове куће у оквиру Српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну, на државној комеморативној свечаности поводом 106. годишњице пробоја Солунског фронта.

У пратњи пуковника Горана Несторовића и пуковника Дејана Станишића, министар Гашић положио је венце на Српском војничком гробљу на Зејтинлику и на гроб Ђорђу Михаиловићу, дугогодишњем чувару Српског војничког гробља.

Министар Гашић, у свом обраћању, истакао је да је нешто више од годину дана протекло од када се душа Ђорђа Михаиловића, нашег чика Ђорђа, преселила у Царство небеско, међу бесмртне чете српских јунака са Солунског фронта.

"Овде, на Зејтинлику, дуже од пола века, чика Ђорђе је брижно чувао Српско војничко гробље негујући успомене на жртве најсветлије наше историје, док и сам није постао њена жива слика. У његовој појави и гласу видели смо и чули прадедове пале за идеал слободе наше једине отаџбине. Кроз њега су нам се обраћали они који не дочекаше да поново прославе своју крсну славу на своме огњишту. У тим смо речима могли чути и поуку и опомену да је слобода Србије идеал од кога се не сме одустати никад и ни по коју цену", истакао је министар Гашић.

Према његовим речима, свака жртва овде покопана заклетва је и јемство пред Господом да се у име Његово своја земља мора бранити часно и као славска икона достојно у руке предати наследницима нашим.

"Данас смо се окупили на месту где почива Ђорђе Михаиловић да одамо почаст њему и његовом делу и да се поклонимо сенима готово 7.500 наших предака чији земни остаци почивају на Зејтинлику. Ми се данас подсећамо да оно што јесмо и што имамо није са нама послато, већ се за то страдало и гинуло", поручио је министар одбране.

Говорећи о пробоју Солунског фронта 1918. године, министар Старовић, који је предводио државну комеморативну свечаност, рекао је да је он условио ослобођење Краљевине Србије и довео до окончања Првог светског рата те је с правом златним словима уписан у историји, како српског народа, тако и читаве Европе.

"Период од 1914. до 1918. године остао је у нас Срба упамћен као време великог страдања, али исто тако и као време највећег херојства и непролазне славе. Знамените победе српског оружја дале су важан допринос одлучујућој победи Антантиних савезника. Своје херојство српски војник је читавом свету приказао на Церу, Колубари, Кајмакчалану, на Солунском фронту и свим другим местима на којима су српски горостаси оставили своје гробове као вечну успомену на њихово јунаштво и мучеништво. Њихова храброст и родољубље нас све надахњује и представља неисцрпан извор националног поноса", рекао је министар Старовић.

Ђорђе Михаиловић је рођен 1928. године у Солуну и био је трећа генерација Михаиловића која је чувала српско војно гробље.

Преминуо је 2023. године у 96. години, а сахрањен је на Зејтинлику, по сопственој жељи са српском шајкачом и у крипти у којој почивају његов деда и отац.

На данашној свечаности, као чин одавања почасти јунацима који су сахрањени на српском војном гробљу на Зејтинлику, ветерани су развили 100 метара дугу заставу Србије.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи