Читај ми!

Свет у 2022. – година лоших вести

Историја ће 2022. годину у свету памтити углавном по лошим вестима и политичким тензијама подстакнутим ратом у Украјини. У 2022. умрла је краљица Елизабета Друга, убијен је бивши јапански премијер Шинзо Абе, Илон Маск је преузео Твитер, у САД укинуто федерално уставно право које је дозвољавало абортус, а број становника на Земљи прешао је осам милијарди.

Свет у 2022. – година лоших вести Свет у 2022. – година лоших вести

Јануар – протести у Казахстану

Почетком јануара у Казахстану су избили немири и масовни протести изазвани растом цена гаса. Председник Токајев прогласио је ванредно стање 4. јануара. Демонстранти су запалили резиденцију председника и друга здања администрације, заузели аеродром. Влада је поднела оставку.

Уследила је интервенција земаља Организације уговора о колективној безбедности коју осим Казахстана чине Јерменија, Таџикистан, Киргизија, Русија и Белорусија. Протести су угушени, а процењује се да је погинуло више од 200 људи, док је више хиљада приведено.  

Исак Херцог први је израелски председник који је отишао у званичну посету Уједињеним Арапским Емиратима.

Војска Буркине Фасо свргла је са власти председника Рока Кабореа, суспендовала Устав, распустила Владу и националну скупштину и затворила границе.

Фебруар – почетак рата у Украјини

Руске трупе почеле су инвазију на Украјину. Према терминологији званичне Москве, реч је о "специјалној операцији" изазваној односом према руском становништву у Украјини.

Кијев је обелоданио одбацивање Будимпештанског споразума из децембра 1994, којим је Украјина одустала од атомског програма у војне сврхе. Званична Москва интервенцију је представила и као денацификацију.

У сукобима у Украјини погинуло је на више хиљада људи, међу њима више од 400 деце, док су милиони Украјинаца спас потражили у избеглиштву.

Март – срушила се украјинска беспилотна летелица у Загребу 

Извиђачка беспилотна летелица типа Тупољев Ту-141, совјетске производње, срушила се у Загребу. Долетела је са подручја Украјине, прелетевши Румунију и Мађарску непримећено, што је изазвало бројне реакције и контроверзе.

У Саудијској Арабији извршено масовно погубљење осуђеника, укупно 81 особа. Како је саопштио Ријад, међу погубљенима су били осуђене убице, припадници терористичких група као и присталице јеменских Хута.

Турска отворила најдужи мост између Европе и Азије. Пуштен је у рад "Чанакале 1915" над мореузом Дарданели, најдужи висећи мост на свету, укупне дужине 4.608 метара.

Април – Макрон освојио други председнички мандат

Eмануел Макрон освојио други председнички мандат, на челу Француске биће још пет година. Макрон је тако постао први француски председник који је освојио други мандат после Жака Ширака.

Нови петогодишњи мандат Макрон је обезбедио са освојених више од 58 одсто гласова, док је ултрадесничарска кандидаткиња Марин ле Пен добила нешто више од 41 одсто гласова. 

Мај – први случајеви мајмунских богиња у ЕУ и САД

Први случај мајмунских богиња забележен је 7. маја у Великој Британији. Први пацијент који је добио мајмунске богиње путовао је у Нигерију, где се верује да је инфициран, пре него што се вратио у Енглеску. Вирус је кренуо, међутим, да се шири светом.

Здравствене власти америчке савезне државе Масачусетс, 19. маја потврдиле су постојање мајмунских богиња, што је први случај те заразне болести у САД у 2022. години.

Израелске снаге убиле су новинарку Ал Џазире Ширин Абу Акле у граду Џенин на Западној обали.

Ширин Абу Акле, 51-годишња Палестинка хришћанке вероисповети, која је такође имала америчко држављанство, упуцана је у главу док је извештавала о израелској операцији у палестинском избегличком кампу Џенин на северу Западне обале.

Израелска војске је најпре саопштила да је новинарку "вероватно" погодио метак који је дошао са палестинске стране, али су касније утврђено да су метак испалили израелски војници.

Јун – Врховни суд САД укинуо уставно право жена на абортус

Одлуком Врховног суда САД укинута историјска пресуда која је легализовала прекид трудноће у Сједињеним Државама. Суд је поништио одлуку у поступку "Роу против Вејд" из 1973, чиме је укинуто федерално уставно право које је дозвољавало абортус.

Суд је, одлуком за коју је гласало шесторо судија док их је против било троје, подржао закон државе Мисисипи. То значи да је регулатива по овом питању пренета на сваку државу појединачно.

На највећем суђењу у модерној француској историји, за нападе у Паризу у новембру 2015. године осуђујуће пресуде добио је Салах Абдеслам и још 19 особа осуђених за тероризам и убиство.

Јул - убиство Шинза Абеа

Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо је 8. јула након што је на њега пуцано док је држао предизборни говор у граду Нари.

Абеа је ранио Тецуја Јамагами, бивши припадник морнарице. Оружје које је употребио кућне је израде и направљено је од метала и дрвета.

Убица је био мотивисан уверењем да је Абе, који је на кормилу земље био до 2020. године, имао везе с јапанским огранком Унификационе цркверелигиозном групом, односно, био једна врста њеног политичког покровитеља. 

Јамагами, који је у младости по уговору одслужио три године у јапанској морнарици, практично је пола свог живота био киван на локалну подружницу Унификационе цркве у том граду, јер јој је његова мајка, која је култу приступила након самоубиства супруга, донирала близу милион долара. Она је у ту сврху распродала породичну имовину попут некретнина и полиса животног осигурања, услед чега је скупа с троје деце уронила у сиромаштво.

Август - посета Ненси Пелоси Тајвану 

Авион у коме се налазила председавајућа Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси слетео је на тајвански аеродром Сонгшан 2. августа. Кинеско министарство спољних послова је осудило долазак Ненси Пелоси, рекавши да озбиљно штети миру и стабилности у Тајванском мореузу.

Кинеска војска је саопштила да је након тога извела ваздушне и поморске вежбе северно, југозападно и источно од Тајвана, те да наставља да "проверава заједничку борбену готовост трупа". У море је 5. септембра послала више од 100 борбених авиона и 10 ратних бродова.

Kонтроверзна посета председавајуће Представничког дома Kонгреса Ненси Пелоси Тајпеју у Источној Азији изазвала је недоумице и забринутост да би односи између великих сила Kине и САД могли даље да се примакну тачки усијања.

Септембар - смрт краљице Елизабете Друге и протести у Ирану

Британска краљица Елизабета Друга преминула је у 97. години у својој летњој резиденцији у Балморалу. Сахрањена је у замку Виндзор.

"Сахрани века" британског монарха, чија је владавина трајала 70 година, присуствовало је више од 500 званичника.

Чарлс, син британске краљице Елизабете Друге је 10. септембра формално проглашен за краља на састанку Савета за приступање.

Због смрти младе жене у притвору иранске моралне полиције, која спроводи строга правила ношења хиџаба, избили су протести у неколико градова Ирана.

Махса Амини (22) је преминула пошто је пала у кому након њеног хапшења у Техерану раније ове недеље, стављајући у центар пажње права жена у Ирану.

Полиција је одбацила оптужбе да је претучена, рекавши да јој је позлило док је чекала на испитавање са другим притвореницама.

Октобар - стампедо у Сеулу и Илон Маск преузео Твитер

У стампеду на прослави Ноћи вештица у јужнокорејској престоници погинулe су 153 особе - углавном тинејџери и млади људи у двадесетим годинама, објавиле су спасилачке службе. Повређене су најмање 82 особе.

Инцидент се, како су навели из локалне ватрогасне службе, догодио око 22.20 по локалном времену, током прославе Ноћи вештица у сеулском кварту Итевон.

Званичник државне ватрогасне службе Чој Чеон Сик рекао је да се верује да је више људи прегажено након што се велика група људи упутила у уску улицу код хотела "Хамилтон", познатог места за журке у Сеулу.

Један од најбогатијих људи на свету је 28. октобра завршио контроверзну операцију куповине друштвене мреже Твитер за 44 милијарде долара и донео прве одлуке. 

Маск је поделио отказе главним менаџерима, почев од генералног директора Парага Агравала, с којим је последњих месеци водио прилично жустру јавну полемику.

Недуго затим Маск је отпустио око половине запослених у тој компанији.

"Твитер" је договор о преузимању са Маском започео крајем априла, након што је објаснио акционарима одређене детаље понуде.

Новембар - родио се осмомилијардити становник Земље

Број људи на планети премашио је 15. новембра осам милијарди, што значи да нас је двоструко више него 1976.

Број становника ће наставити да расте, али не тако високом стопом. Највише становника има Кина, али се очекује да ће је Индија догодине сустићи

Осмомилијардити становник је девојчица Винис, рођена на Филипинима. Убрзо јој се придружио дечак Елиас из Берлина.

Децембар - спречен покушај државног удара у Немачкој

У највећој антитерористичкој операцији у историји Савезне републике Немачке 7. децембра је ухапшено 25 од укупно 52 особе осумњичене да су као део екстремно десничарске терористичке групе планирале државни удар.

Око 3.000 полицајаца и припадника специјалних војних јединица претреслo je 137 локацијa широм Немачке. Међу ухапшенима су и пензионисани и активни елитни војници, као и једна судија која је до прошле године била посланица у Бундестагу.

Окосницу групе чине чланови екстремно десничарске групе "Грађани Рајха", која је јавности већ позната и већ дуго је на удару немачке полиције због насилних напада и промовисања теорија завера у којима одбијају да признају постојање модерне немачке државе.

Централна фигура "Грађана Рајха", али и ове терористичке групе је, тврде медији, принц Хајнрих XIII Ројс, потомак давно успостављене кнежевске куће из данашње Тирингије.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи