Читај ми!

Има нас осам милијарди – колико је то достигнуће успех, а колико упозорење

Од данас нас на планети има више од осам милијарди. Двоструко више него 1976. Стручњаци кажу да ће популација наставити да расте, али успорено. Највише становника има Кина, али се очекује да ће је Индија догодине сустићи.

После кратке недоумице да ли је осмомилијардити Земљанин рођен у Азији или Европи, наша планета, више од десет сати носилац је новог рекордног броја становника.

Осмомилијардити становник је девојчица Винис, рођена на Филипинима. Убрзо јој се придружио дечак Елиас из Берлина.

Срећан рођендан осмомилијардитој беби пожелела је Шарите универзитетска болница.

На планети је 1800. године живело милијарду људи. Две милијарде достигли смо већ 1930. а само три деценије касније на Земља је имала три милијарде становника.

"Са једне стране је висок пораст у једном делу света и делове Европе и посебно региона као што је наш који се суочава с потпуно другим процесом а то је смањење и старење становништва и када тако сагледате ситуацију видите да та бројка од 8 милијарди доста тога крије", каже Владимир Никитовић, демограф.

Није ни Балкан био изузет када је о планетарном пребројавању реч.

Два пута се наш регион уписао на мапу рођења јубиларних беба – пето милијардите у Загребу 1987. и 12 година касније шестомилијардите у Сарајеву. Те 1987. одржавала се и Универзијада у Загрбу а СФРЈ је од Уједињених нација добила овај уређај - бројач становника планете и некадашње заједничке државе.

Према подацима Уједињених нација светска популација расте најспоријим темпом од 1950. па се нова милијарда очекује до 2050. године.

"Оно што је основна порука из наше организације, то је да је ова бројка велики успех, будући да је порастао бољи животни стандард, продужен животни век, квалитетнији су здравствена заштита и услуге. Тако да је ово податак на који треба да гледамо са поносом", рекла је Борка Јеремић, шефица канцеларије Популационог фонда Уједињених нација у Србији.

"За мене је страшнија информација да од тих 8 милијарди готово милијарду живи на ивици глади и у јако лошим условима и то је порука коју бих ја као демограф саопштио поводом 8. милијардитог становника на Земљи", каже Никитовић.

Процена је да ће Индија 2050. бити најмногољуднија земља док је садашњи шампион по броју становника Кина. За Србију - у наредне три деценије остаћемо без петине становништва.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи